Stević i Kovačević ispustili pobjede

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Prvo kolo nedjeljnog programa na A turniru 44. međunarodnog šahovskog turnira “Bosna 2014”, koji se održava u Sarajevu, obilježile su odlučene partije na čelnim tablama.

Dueli Kožul – Stević i Rahmanov – Kovačević su završeni u korist vođa bijelih figura, iako su u obje partije poraženi igrači bili bliži trijumfu.

Zdenku Kožulu i Aleksandru Rahmanovu, koji imaju maksimalan broj bodova, pridružio se i velemajstor Evgenij Glejzerov.

Najiskusniji predstavnik Bosne i Hercegovine, velemajstor Bojan Kurajica ostvario je drugu pobjedu zaredom i sada je najuspješniji predstavnik naše države.

Od zanimljivih duela treba istaći najdužu partiju ovog kola, između olimpijskog reprezentativca Mustafe Jilmaza i Denisa Kadrića. Poslije skoro 5 sati borbe, Jilmaz je uspio realizovati prednost.

Na čelu tabele se nalazi trojac – Kožul, Rahmanov i Glejzerov sa 3 poena, slijede Jilmaz, Kurajica i Jovanović sa 2½ poena, a listu igrača sa preko 50 odsto poena upotpunjuju Stević, Stojanović, Solomunović, Palac, Šebenik, Kovačević, Bosiočić i Dizdarević sa 2 poena.

U četvrtom kolu, koje je počelo u 16 sati, top mečevi su: Glejzerov – Rahmanov, Jilmaz – Kožul i Kurajica – Jovanović.

Na B turniru su 14 igrača sa maksimalnim brojem poena igrala međusobno. Pet partija je završeno odlučenim rezultatom.

Za razliku od A turnira, na B turniru je i dalje u vođstvu prvi nosilac turnira, IM Rajko Bogdanović, koji je pobijedio Eldina Bućana.

Slovenka Laura Unuk je priredila još jedno iznenađenje remiziravši sa FM Srđanom Zelenikom, te se zajedno sa Gabrielom Koskoskom iz Makedonije nalazi u grupi igrača sa 2½ poena.

Trenutno stanje na tabeli je: Bogdanović, Mesić, Veleski, Hodzić i Salihović 3, Zelenika, Vajić, Nuhić, Stavnjak, Mrnđić, Terzić, Koskoska, Unuk i Hadži-Manev 2½…

U sljedećem kolu čelne partije su: Hodžić – Bogdanović, Salihović – Veleski i Vajić – Mesić.