Sportistima po 650 dolara mjesečno

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Čak 11 bh. sportista, koji su prema strogim kriterijumima Olimpijskog komiteta BiH i Međunarodnog olimpijskog komiteta ispunili uslove, dobiće stipendije putem programa “Školarine za sportiste”.

Svi su potencijalni kandidati da nastupe na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016, a mjesečni iznos koji će dobijati je 650 dolara.

Na listi stipendista su plivačica Ivana Ninković, džudisti Larisa Cerić, Aleksandra Samardžić i Harun Sadiković, atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer, bokser Džemal Bošnjak, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, te stonoteniserka Emina Hadžiahmetović.

Većina njih danas je s OK BiH potpisala ugovore o stipendiranju.

“Stipendije su dobili sportisti koji su ispunili rigorozne kriterije i potpuno zasluženo postali olimpijski stipendisti. Nadamo se da će im ovaj novac biti od velike pomoći za barem dio njihovih troškova za pripreme. Naravno, od većine njih očekujemo da ispune olimpijske norme za nastup u Rio de Žaneiru”, kratak je bio Siniša Kisić, predsjednik OK BiH.

Iako do OI u Brazilu ima još više od godinu i po, neki od bh. sportista već sada su blizu ispunjenja norme. Jedan od njih je teniser Damir Džumhur, koji je trenutno 102. igrač svijeta. Za odlazak u Rio potreban mu je plasman među najboljih 70 tenisera svijeta.

“Znam da sam blizu ATP nivoa. Osjetio sam čari nastupa na velikim turnirima i želim biti dio te priče. Shvatam da još puno moram raditi i učiti kako bih se mogao ravnopravno nositi s igračima na tom nivou. Za odlazak u Rio mislim da ću naredne godine morati da uđem među 60, možda čak 70 najboljih tenisera. Trenutno sam blizu plasmana među 100 najboljih. Imam odličan plan i program rada, tako da vjerujem da ću naredne sezone još napredovati. Neće biti lako plasirati se na OI, ali znam šta moram raditi i daću sve od sebe da predstavljam svoju zemlju na najvećoj sportskoj smotri na svijetu”, rekao je Džumhur nakon dobijanja stipendije.

Bacač kugle Hamza Alić je na listi stipendista jedan od najiskusnijih. Iza sebe ima i nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, a stipendista programa Olimpijske solidarnosti je treći put.

“Bilo bi lijepo da se od aktivnog bavljenja sportom oprostim nastupom na Igrama, jer za dvije godine plasniram okončati karijeru. Ukoliko me zdravlje posluži, mogu obećati da ću ispuniti normu za Rio”, kazao je Alić.

Uz plivačicu Ivanu Ninković i Mesuda Pezera, najmlađa među stipendistima je stonoteniserka Emina Hadžiahmetović.

“Zahvalila bih OK i svima koji su prepoznali naš rad i trud. Naravno, stipendija neće u potpunosti pokriti moje troškove, ali će mi dosta pomoći. Očekuje me veliki broj međunarodnih takmičenja. Neće biti lako, ali ću dati sve od sebe da ispunim olimpijsku normu”, zaključila je Hdžiahmetovićeva.

Ljetne olimpijske igre u Rio de Žaneiru su 5. do 21. avgusta 2016. Organizatori prvih Igara na tlu Južne Amerike očekuju dolazak oko 10.500 sportista iz 204 zemlje.