Skijaš psiholog fudbalerima

[dropcap]BEČ[/dropcap] Austrijska skijaška legenda Herman Majer angažovan je kao psiholog austrijske fudbalske reprezentacije u kvalifikacijama za šampionat Evrope 2016.

Austrijanci su se odlučili na ovaj potez zbog ogromnog ugleda koji Majer ima među sunarodnicima, prije svega zbog svoje nepokolebljive volje, kojom je u karijeri uspijevao da savlada i naizgled nesavladive prepreke. Majer je na vrhuncu karijere 2001. doživio težak saobraćajni udes, kada je motociklom udario u automobil i jedva izbjegao amputaciju noge, da bi se potom vratio na stazu i blistao kao i prije nesreće, osvojivši 2004. Veliki i Mali kristalni globus.

Majer, dvostruki olimpijski šampion, koji je prije pet godina, u 41. godini, završio karijeru, rekao je da želi da “prenese lična iskustva o načinu postizanja ciljeva”. Majer je u karijeri, osim dva olimpijska zlata, osvojio i pet titula svjetskog prvaka, a zabilježio je 54 pobjede u Svjetskom kupu – od 1996. do 2009. Više trijumfa od njega ima samo Ingemar Stenmark, čak 86.

“Majer se nekoliko puta uspješno vraćao poslije ozbiljnih povreda. On je oličenje upornosti”, rekao je Marcel Koler, selektor fudbalske reprezentacije Austrije, koja nije uspjela da se kvalifkuje na veliko takmičenje još od 1996, ali je 2008. učestvovala na Prvenstvu Evrope jer je, zajedno sa Švajcarskom, bila domaćin.

Herminator je, bez sumnje, jedan od najboljih austrijskih skijaša kojima su specijalnost bile brzinske discipline. Zahvaljujući rezultatima, izborio se za mjesto među legendama, uz rame Žan-Klodu Kiliju, Albertu Tombi, Stenmarku…