Sinovi u sjenci očeva

[dropcap]MINHEN[/dropcap] U Bundesligi se već danima priča o jednom mladom fudbaleru koji je debitovao u dresu minhenskog Bajerna.

Đanluka Gaudino je na najboljem putu da naslijedi svog oca, bivšeg njemačkog reprezentativca Mauricija.

U fudbalu ima puno priča o sinovima uspješnih očeva. Većinom te priče imaju uvijek isti epilog. Sinovi rijetko uspiju ponoviti uspjeh svojih poznatih očeva, pa uglavnom karijere okončavaju frustrirani rodbinskim “teretom” na svojim leđima.

Đanluka Gaudino bi mogao biti izuzetak, piše Deutsche Welle.

Uspješan debitant

Mauricio Gaudino je jedva dočekao kraj bundesligaške utakmice Bajerna protiv Volfsburga. Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka 47-ogodišnjak je “uletio” na teren kako bi čestitao svom sinu. Đanluka, potomak bivšeg njemačkog reprezentativca, upravo je odigrao premijerni meč u Bundesligi. I postao četvrti najmlađi debitant Bajerna u istoriji.

Svoj posao je odradio odlično. Nakon utakmice “pljuštale” su pohvale na račun 17-ogodišnjeg fudbalera.

“Zapanjen sam kako jedan mladić u tim godinama može pružiti takvu igru u našoj prvoj ekipi”, rekao je Bajernov šef Karl-Hajnz Rumenige.

Osmijeh se vidio i na licu Bajernovog trenera Josepa Pepa Gvardiole: “Nije baš jednostavno igrati u Allianz Areni ako imate tek 17 godina. On je odigrao nekoliko jako, jako dobrih dodavanja.”

Dobroj igri mladog Gaudina najviše se ipak obradovao – stari Gaudino.

“Nadam se da je to bio start jedne lijepe karijere za njega”, kazao je ponosno tata u intervjuu za TV-stanicu Sport1.

U svijetu fudbala nije rijetka pojava da sinovi kroče stopama svojih (poznatih) očeva. Samo u Njemačkoj ima nekoliko primjera.

Lukas, sin bivšeg Bajernovog veznog igrača Mehmeta Šola, za minhenski klub je na teren istrčao u Hamburgu u pripremnoj fazi uoči početka nove sezone. Po nekoliko minuta je zabilježio i u duelima rekordnog prvaka Njemačke s Memingenom (3:0) i Duisburgom (1:1).

U prvom kolu Bundeslige je bio član službene ekipe Bajerna, ali nije ulazio u igru.

Teško breme

Sinovi fudbalera u pravilu rijetko uspijevaju da ponove uspjeh svojih očeva. Karijere često završe i prije nego što su ispunili (pre)velika očekivanja.

“Oca više nisam mogao ni gledati”, tako je Stefan Bekenbauer svojevremeno odgovorio na pitanje zašto je (nakon samo dvije sezone) iz Bajerna prešao u redove lokalnog rivala – 1860 Minhen.

Za Stefana Bekenbauera šira fudbalska javnost nikada nije čula. Franca Bekenbauera (nadimak Kajzer) poznaje cijeli svijet.

Sinovi su u težoj situaciji nego što su to bili njihovi očevi na početku karijere. Sinove pažljivo prate, od prvih fudbalskih koraka njihove igre se uspoređuje s onim što su ranije pružali njihovi očevi.

I Đanluka Gaudino zna da ga očekuje ista sudbina. Prvi nastup u Bundesligi apsolvirao je sa tačno 17 godina, 9 mjeseci i 11 dana. Njegov otac Mauricio je bio još mlađi (13 dana!) kada je 1984. debitovao na bundesligaškim terenima. Međutim, Đanluka se može pohvaliti da je njegova premijera trajala neusporedivo duže. On je bio u početnom sastavu Bajerna, a utakmicu protiv “vukova” je napustio u 90. minutu. Njegov otac je svojevremeno teren napustio već u 30. minutu. I to ne dobrovoljno. Sudija mu je dao crveni karton i poslao ga na tuširanje.

Mauricio Gaudino je jako ponosan na svog sina. I ne vjeruje da Đanluka profitira od poznatog fudbalskog prezimena.

“On radi profesionalno, normalan je, vrlo tih, ima jasne ciljeve pred očima. On zna što želi”, tako tata opisuje svog sina.

Đanluka ima sve pretpostavke da nadmaši oca. I tako postane jedan od rijetkih sinova fudbalera koji su bili bolji od svojih očeva. Jedan od njih je Oliver Kan. Bivši najbolji golman svijeta u Bajernu i u njemačkoj reprezentaciji zabilježio je uspjehe o kojima je njegov otac Rolf Kan (takođe bivši bundesligaški igrač) mogao samo sanjati.

A ako Đanluki to i ne pođe za nogom, on se može pomiriti sa sudbinom. Baš kao i Stefan Bekenbuer. On je shvatio da od velike karijere na fudbalskim terenima neće biti ništa.

Bekenbauer junior i je dalje aktivan u fudbalu. Trenutno traga za ljudima kao što su Đanluka Gaudino – mladi i perspektivni igrači. Stefan Bekenbauer je, naime, skaut Bajerna.