Serbian Bowl tokom vikenda u Somboru

Balkan Bowl, treće po redu prvenstvo Balkana u američkom fudbalu, biće održano od 6. do 8. oktobra u Somboru.

Grad Sombor ponovo je domaćin turnira na kojem će učestvovati šest izabranih selekcija iz okruženja.

Drugi put zaredom organizatori takmičenja su Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) i Savez američkog fudbala Vojvodine (SAFV), a u saradnji sa upravom Grada Sombora, Sportskim savezom Grada Sombora, KAF Celtis i Sportskim centrom „Soko” iz Sombora.

Očekuje se da na šampionatu učestvuje preko 200 takmičara i takmičarki iz regiona.

Kao i prošle godine, svoje sportske izaslanike imaće Srbija, Slovenija, Hrvatska i All star SEVER tim Saveza američkog fudbala Vojvodine, a posebno raduje i dolazak reprezentativaca Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj je američki fudbal tek odnedavno u zamahu.

Predsjednik srpske asocijacije američkog fudbala Rade Rakočević iskazao je veliko zadovoljstvo što se po treći put u Srbiji organizuje jedan ovakav događaj s ciljem razvoja američkog fudbala i povezivanja nacionalnih saveza iz okruženja.

“Koliko je naša zamisao o pokretanju jednog ovakvog takmičenja bila dobra, govori i podatak da ćemo ove godine ugostiti još više sportista nego prethodne. Svi imamo isti cilj, a to je razvoj američkog fudbala u regionu i povezivanje nacionalnih saveza, međusobna saradnja koja može ići samo uzlaznom putanjom, a Balkan Bowl i jeste pravi dokaz da smo na dobrom putu”, rekao je predsednik Rakočević, poželevši svim učesnicima sreću i uspeh, da daju sve od sebe i da im ovo takmičenje ostane u lijepom sećanju, koje će biti podstrek i za buduća okupljanja.

On je posebno istakao zahvalnost institucijama i organizacijama Grada Sombora koji su i ove godine ponudili domaćinstvo i svesrdnu pomoć u realizaciji ovog značajnog sportskog događaja, kao i Savezu američkog fudbala Vojvodine.

Vukašin Simonović, koordinator tima za organizaciju Balkan Bowla 2017 ispred Srpske asocijacije američkog fudbala, rekao je da je Balkan Bowl svojevrstan siže američkog fudbala u regionu, manifestacija koja okuplja sve više takmičara i nacionalnih timova u različitim kategorijama fudbala, ali i polaznu tačku za saradnju i formiranje balkanske federacije.

Balkan Bowl je prilika i za razmjenu iskustava, druženje, zajedničko učenje, a od ove godine, nadam se i prekretnica američkog fudbala u regionu. Naime, na sastanku predstavnika nacionalnih asocijacija američkog fudbala iz regiona biće potpisan protokol o saradnji asocijacija iz kojeg se u narednom periodu formira balkanska federacija koja će raditi na unapređenju američkog fudbala u celom regionu”, najavio je Simonović.

Na ovogodišnjem Balkan Bowlu izabrane selekcije će se takmičiti u četiri kategorije:

  • U15 fleg fudbal (beskontakna verzija, za uzrast do 15 godina)
  • fleg fudbal u ženskoj konkurenciji
  • fleg fudbal u muškoj konkurenciji (stariji od 15 godina)
  • američki fudbal “9–9” seniori

Pored takmičarskog djela, na predstojećem balkanskom prvenstvu biće organizovani i brojni drugi sadržaji: takmičenje igrača ofanzivne i defanzivne linije, seminari, prezentacije, klinike o prevenciji povreda u američkom fudbalu, o antidoping pravilima, o importima i slično.