Rekordom počelo SP u padobranstvu

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Prvom serijom skokova u Banjaluci danas je počelo 33. Svjetsko prvenstvo u padobranstvu u skoku na cilj i figurama, 16. SP u kenopi formejšnu i 7. SP za juniore u skoku na cilj i figurama.

Odmah na startu je oboren i svjetski rekord.

Od ranih jutarnjih časova na Sportskom aerodromu u Zalužanima je od ranih jutarnjih časova bilo kao u košnici, a već u 8 časova takmičari iz 29 zemlja svijeta su počeli da izvode prve skokove, pišu Nezavisne novine.

Na takmičenju će nastupiti više od 380 padobranaca iz Australije, Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Kanade, Kine, Češke, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Kazahstana, Holandije, Poljske, Portugala, Katara, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Švedske, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sjedinjenih Američkih Država, Crne Gore i Hrvatske.

Ceremonija svečanog otvaranja SP je večeras od 19 časova, a planirano je da SP otvorenim proglasi Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Organizator svjetske smotre padobranaca je Padobranski klub Banjaluka a pokrovitelji takmičenja su Kabinet predsjednika Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo odbrane BiH i Grad Banjaluka.

Grad na Vrbasu je 2013. godine bio uspješan domaćin Evropskog prvenstva i Svjetskog kupa.