Rahmanov sam na vrhu

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Međunarodni šahovski turnir “Bosna 2014”, koji se održava u Sarajevu, ušao je sinoć u drugu polovinu nakon završenog petog kola.

I ovaj put A turnir je obilježio veliki broj neriješenih rezultata na čelnim tablama. Najzanimljiviji su bili dueli na prve dvije table: Kožul – Glejzerov i Rahmanov – Jilmaz. Glejzerov je propustio priliku da iskoristi pješaka više, te je u obostranoj vremenskoj oskudici ispustio dobitak. Partija Rahmanov – Jilmaz je dugo vremena bila podjednaka, ali je ruski velemajstor pokazao bolju tehniku, osvojio pješaka i došao do četvrte pobjede. Ovime je postao lider turnira.

Od ostalih rezultata treba izdvojiti pobjedu Dejana Marjanovića, koji nastavlja sa odličnom igrom i sve je bliži osvajanju prve norme za titulu internacionalnog majstora.

Najbolji predstavnik Bosne i Hercegovine je i dalje velemajstor Bojan Kurajica, koji je sinoć remizirao s Emirom Dizdarevićem.

Stanje na tabeli je: Rahmanov 4½, Glejzerov 4, Jilmaz, Kožul, Jovanović, Kovačević, Kurajica i Ulibin 3½…

Top mečevi u sljedećem kolu su: Jovanović – Rahmanov, Kovačević – Glejzerov, Kurajica – Kožul i Jilmaz – Ulibin.

Nakon 5. kola na B turniru nijedan igrač nema stopostotni učinak.

Duel između IM Rajka Bogdanovića i Amara Salihovića je završen remijem. Ovo je iskoristio Goran Vajić, koji je pobjedom nad FM Srđanom Zelenikom stigao vodeći dvojac. Na drugoj strani FM Lazar Stavnjak je podijelio poen sa FM Mirsadom Kahrovićem i nije se uspio pridružiti vodećoj trojici. Mila Žarković je zabilježila još jednu pobjedu i sada se nalazi u grupi igrača sa 4 poena, ali i na prvom mjestu u konkurenciji šahistkinja.

Stanje na tabeli: Bogdanović, Salihović i Vajić 4½, Stavnjak, M. Mrnđić, Hodžić, Hadžović, Žarković i Bućan 4…

Značajniji parovi 6. kola su: Vajić – Bogdanović, Salihović – Mrnđić, Hadžović – Hodžić i Stavnjak – Žarković.