Radomir Antić: Srce uz Kolumbiju, Nemci favoriti

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] U dosadašnjem delu prvenstva najviše me je oduševila igra Kolumbije, ali mislim da je Nemačka favorit za osvajanje Mundijala.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” proslavljeni fudbalski stručnjak Radomir Antić.

Bivši selektor Srbije, koji je odveo “orlove” na Mundijal 2010. u Južnu Afriku i jedini čovjek koji je vodio tri najveća španska kluba – Real Madrid, Barselonu i Atletiko Madrid, oduševljen je načinom na koji igra Kolumbija.

“To je tehnički najsavršenija reprezentacija u dosadašnjem delu takmičenja. Igraju lepo za oko, ali su i vrlo disciplinovani. Sav talenat Hamesa Rodrigeza konačno je izbio na površinu, a njegov gol protiv Urugvaja u osmini finala dugo će se pamtiti. Srcem ću biti uz njih u nastavku takmičenja, ali ipak mislim da je Nemačka najzrelija ekipa”, ocijenio je Antić.

Nijemci su se dugo mučili sa Alžirom i tek u produžetku slomili njihov otpor. Da li su vas na toj utakmici ubijedili da mogu do kraja?

ANTIĆ: Predvođen Vahidom Halilhodžićem Alžir je odigrao fenomenalno na ovom prvenstvu, a pogotovo meč protiv Nemačke. Visokim presingom ugušili su igru “pancera”, a iz kontri i polukontri često uspevali da ugroze gol protivnika. Ipak, kvalitet i fizička sprema izašli su na videlo. Nisu gubili glavu, znaju kako se igraju velike utakmice i mislim da će daleko dogurati.

Koliko domaćin Brazil može u nastavku prvenstva?

ANTIĆ: Brazil je reprezentacija koja je, po mom mišljenju, najmanje pokazala od svih četvrtfinalista. Luis Felipe Skolari igra sa dva zadnja vezna, Paulinjom ili Fernandinjom i Luisom Gustavom, koji još uvek nisu napravili ništa u fazi napada. Takav način igre mnogo osiromašuje ofanzivni dio igre, u kojem Nejmar ne može da uradi sve sam. Mislim da nije ni dovoljno fizički spreman, a ukoliko ne uspe da se oporavi od povrede pre meča sa Kolumbijom, domaćin će biti u velikom problemu.

Mundijal u Brazilu biće jedan od najefikasnijih u istoriji. Šta je razlog da se strijelci raspucaju?

ANTIĆ: Iako se mnogo selektora odlučilo da igra sa pet defanzivaca, napadači imaju mnogo prostora. Mislim da su efikasnosti doprineli i teški uslovi, pošto je gotovo nemoguće držati koncentraciju svih 90 minuta u odbrani na 35 stepeni i 80 odsto vlažnosti vazduha.

Velika razočarenja Mundijala su Engleska i Italija, a najveće još uvijek aktuelni prvak Španija. Kakva je situacija na Pirinejima, da li se još analizira debakl “furije”?

ANTIĆ: Svesni u svi da partije u Brazilu nisu bile na nivou očekivanih. Mnogo se priča o smeni generacija, odlasku iskusnih fudbalera, ali niko ne spominje da bi trebalo da ode Visente del Boske. Svi znaju koliko je donio Španiji, titule evropskog i svetskog prvaka. Ljudi u savezu mu veruju i nastaviće da radi kao i do sada, bez obzira na to što su svesni da je bilo propusta u pripremama za Mundijal.

Pozorište

Od početka turnira mnogo pritužbi ide na račun sudija, koje su, čini se, u nekoliko utakmica napravile velike greške. Kakvo je vaše mišljenje o kvalitetu suđenja?

ANTIĆ: Ne mogu da prihvatim neke stvari koje su se desile. Nepostojeći prekršaji, ofsajdi, pojedini penali koji u dosuđeni, ne samo da nisu postojali, nego su igrači bolje odglumili nego glumci u pozorištu. Tu pre svega mislim na Arjena Robena, koji je prevario sudiju u finišu meča osmine finala protiv Meksika. Takođe, upotreba spreja prilikom slobodnih udaraca usporava igru, a reprezentacije koje vode to koriste da neretko “ukradu” i celi minut.

Suarez

Ugriz Luisa Suareza, njegovo izbacivanje sa Mundijala i četvoromjesečna zabrana bavljenja fudbalom obilježili su dobar dio prvenstva. Da li mislite da je kazna FIFA odgovarajuća?

ANTIĆ: Ne. Ne opravdavam njegov potez, ali mislim da je suspenzija prevelika, pogotovo što igrač za vreme utakmice nije dobio ni opomenu, jer sudija nije video prekršaj.