Poljak Kovalčik pobjednik Trke kroz Srbiju

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Poljski biciklista Jaroslav Kovalčik pobjednik je 54. međunarodne Trke kroz Srbiju, koja je danas završena u Beogradu.

Poljski biciklista je poslije tri etape i 328,3 pređenih kilometara trijumfovao u ukupnom vremenu od 10:07,39 sati.

Drugo mjesto u generalnom plasmanu pripalo je Austrijancu Klemensu Fankhauzeru, koji je imao tri sekudne slabije vrijeme, dok je treći bio Sergej Nikolajev iz Rusije sa zaostakom od četiri sekunde.

Najbolje plasirani srpski biciklista bio je Miloš Borisavljević iz kraljevačkog Metalca, koji je zauzeo 20. mjesto sa zaostatkom od minut i 12 sekundi. Prošlogodišnji pobjednik trke Ivan Stević je u posljednjoj etapi pokvario plasman i na kraju završio na 59. mjestu.

Steviću je kao najkopletnijem biciklisti i najboljem takmičaru na prolaznim ciljevima pripala nagrada “Bora Ivković”, koja se dodjeljuje u znak sjećanja na poznatog biciklističkog radnika i tvorca Trke kroz Srbiju.

Danas je vožena posljednje etapa od Rume do vrha Avale, u dužnini od 81,9 kilometara, a pobijedio je Georgi Petrov iz Bugarske sa rezultatom sat, 47 minuta i 42 sekunde.

“U skraćenom izdanju trke, koju smo po novom formatu morali da organizujemo u tri dana, ispalo je sve dobro. Zato se posle pohvala stranih ekipa i obećanja da će ponovo doći na našu trku, posebno zahvaljujemo vladi Srbije, ministarstvima omladine i sporta, vojske i unutrašnjih poslova, kao i ministru Vanji Udovičiću, bez čije podrške ne bi smo mogli sami to da ostvarimo”, rekao je direktor trke Ljubomir Živanović.