Pele dobio muzej u Santosu

[dropcap]SANTOS[/dropcap] U brazilskom gradu Santosu svečano je otvoren muzej posvećen fudbalskom asu Peleu u kojem su izloženi trofeji, dresovi, sportska oprema i fotografije iz bogate karijere ovog svjetskog fudbalskog velikana, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanom otvorenju Muzeja “Pele” u Santosu, u kojem je Pele i počeo blistavu karijeru, prisustvovao je legendarni Pele i brojni njegovi fanovi.

Sedamdesettrogodišnji Pele, čijim se fudbalskim bravurama u periodu 1956-1974. divio cijeli svijet, kazao je da je otvaranje muzeja s njegovim imenom poput najljepšeg sna.

Pele je naveo da je fudbal mnogo doprineo promociji Brazila, koji je od nepoznanice iz 1958. izrastao u respektabilnu fudbalsku zemlju.

Prirustvo na svečanosti je u posljednji čas, zbog drugih obaveza, otkazala brazilska predsjednica Dilma Rusef, a ona se prisutnima ipak obratila posredstvom video linka.

Na 4.000 metara kvadratnih, koliko zauzima Muzej “Pele”, izloženo je 2.500 eksponata iz karijere fudbalskog čarobnjaka.

Edison Arantes do Nasimento Pele najbolji je golgeter svijeta i heroj svoje nacije, a obavlja i humanitarnu dužnost ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija.