Na Mundijalu i prostitutke igraju fudbal

[dropcap]RIO DE ŽANEIRO[/dropcap] Na Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Brazilu loptu ne šutiraju samo fudbaleri.

Naime, u gradu Belo Horizonte, na jugoistoku zemlje, grupa prostitutki, zajedno sa članicama jedne američke evangelističke organizacije, demonstrirala je umeće u vođenju lopte.

Cilj “prijateljskog meča”, koji su odigrale protiv lokalne univerzitetske ekipe, bio je da skrene pažnju javnosti na poštovanje njihovih prava.

Organizovana na marginama susreta Kolumbija – Grčka (3:0), utakmica je odigrana u jednoj maloj ulici, ofarbanoj za tu priliku u zeleno, sa putarskim čunjevima umjesto golova.

“Prava moraju da budu ista za sve. Ne smijemo biti ignorisane samo zato što smo seksualne radnice. Diskriminacija mora da prestane”, izjavila je za AFP jedna od učesnica susreta koji je održan pod sloganom “Naša prava, naša borba”.

“Poruka je da treba da se međusobno volimo. Nemojte da osuđujete ljude, da pokušavate da ih promijenite, samo ih volite”, kazale je jedna od fudbalerki.

Meč, koji su prostitutke izgubile, završio se u veseloj i opuštenoj atmosferi.

Već nekoliko godina brazilske prostitutke traže da se prekine diskriminacija njihove profesije koju žele da legalizuju, posebno kako bi sebi u starosti mogle da obezbijede penziju.