Na Kosovu oduševljenje zbog prijema u MOK

[dropcap]PRIŠTINA[/dropcap] Vijest da je Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta odlučio da primi u svoje članstvo Kosovski olimpijski komitet (KOK) na Kosovu je dočekana sa velikim oduševljenjem.

KOK je privremeno primljen, a odluku o punopravnom članstvu još treba da potvrdi Skupština MOK-a u decembru u Monaku.

Nakon više od 20 godina izolacije kosovski sportisti će moći da se bore na olimpijskim sportskim arenama. Prvi izazov će biti OI Rio 2016.

Predsjednik Kosovskog olimpijskog komiteta Besim Hasani za Anadolu Agency kaže da mu je radosnu vijest iz Lozane prvi, SMS porukom, saopštio član Izvršnog odbora Ugur Erdener, koji je i predsjednik Olimpijskog komiteta Turske i predsjednik Međunarodne federacije streljaštva.

“Minut kasnije nazvao me je naš prijatelj Pere Miro, koji je i posjetio Kosovo. On je direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta za odnose sa nacionalnim olimpijskim komitetima i kazao mi: ‘Beeeeesiiiim, congratiulations!’ I bila je velika radost i ne znam kako sam mu odgovorio, bilo je to ostvarenje višedecenijskog sna. Mnogo generacija je otišlo i nije moglo da ga ostvari, ali ja sam izuzetno srećan što je realizovan”, kaže Hasani.

Miro mu je potom telefonom proslijedio predsjednika MOK-a, Tomasa Baha, koji je čestitao na prijemu.

Hasani kaže da je radosnu vijest prvo podijelio sa svojom suprugom koja ga je sve ove godine podržavala u naporima da Kosovo postane član MOK-a i da su “zajedno plakali”.

Odluka MOK-a je, tvrdi AA, bila očekivana zato što je Kosovo ispunilo kriterijume za prijem u najveću svjetsku sportsku organizaciju, priznato je od 108 zemalja članica Ujedinjenih nacija i od 13 sportskih saveza u odgovarajućim međunarodnim federacijama.

Besim Hasani se prisjeća da je na putu do ostvarenja sna bilo i puno poteškoća, te da su ga pojedini zvaničnici MOK-a upozorili da ne može da se predstavlja kao predsjednik KOK-a dok KOK ne bude priznat.

“U međuvremenu, mnogo smo lobirali. Izradili smo odličnu strategiju. Znao sam zato što sam mnogo puta razgovarao sa predsjednicima federacija, članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta i uvijek su nam govorili da smo na dobrom putu”, kaže Hasani.

Istakao je da je saradnja sa Lutfi Hazirijem, prethodnim ministrom sporta, i sadašnjim ministrom Memlijem Krasnićijem bila izuzetna i da je KOK imao veliku podršku kosovskih institucija.

Ministar kulture, omladine i sporta Memli Krasnići smatra da je prijem Kosova u MOK istorijsko dostignuće koje je vrhunac dugog rada i dugog puta na kome je bilo i puno smetnji i poteškoća.  Istakao je da nije bilo lako staviti sport među prioritete i da mu je drago što je u tome uspio.

“To se odrazilo i na trostruko povećanje budžeta za sport, na sportsku infratrukturu i na subvencionisanje sportskih federacija, Olimpijski komitet, sportiste i tako redom. Takođe smo uspjeli da ovaj budžet, koji je još uvijek nedovoljan, povećamo ubjeđivanjem različitih donatora da investiraju u sport, što se ranije nije dešavalo”, kaže Krasnići.

Iako Kosovski olimpijski komitet nije bio član MOK-a, najboljoj džudistkinji Kosova Majlindi Kelmeni je bilo dozvoljeno na posljednjim ljetnjim oOlimpijskim igrama u Londonu 2012. da se  takmiči pod zastavom svjetske federacije. Iako u Londonu nije osvojila medalju, Majlinda je posljednje dvije godine svjetska prvakinja u džudou. Njeni sportski rezultati, zaključuje AA, daju osnova da se na Olimpijadi u Brazilu očekuje osvajanje prvih medalja za Kosovo.