Milorad Čavić okončao avanturu u Srbiji

[dropcap]KRAGUJEVAC[/dropcap] Milorad Čavić, jedan od najboljih srpskih sportista, reagovao je na nagađanja o razlozima zatvaranja plivačke akademije u Kragujevcu i rekao da je ulagao i sredstva dobijena za osvajanje medalja.

Bivši srpski plivač je akademiju zatvorio nakon 16 mjeseci rada.

“Odlazim iz privatnih, ali i iz finansijskih razloga. Akademija je bila u ozbiljnim dugovima i bez ikakvih šansi da opstane. Zamisao je bila da nam grad pomaže finansijski dok ne stanemo na noge, a tada bi taj iznos bio smanjen. Nismo bili ni na pozitivnoj nuli. Za to ne možemo da krivimo grad, već nedostatak slobodnog prostora u bazenu i vreme koje je bilo neophodno da se akademija proširi”, napisao je Čavić u pismu i dodao: “Deset meseci nismo primili novčanu pomoć zbog budžetskog deficita u Kragujevcu. Jedini razlog što je akademija trajala ovoliko jeste što sam sredstva izdvajao iz svog džepa. Obećao sam da ću plivanje u Kragujevcu učiniti vrhunskim, uspeo sam da pokrenem revoluciju, ali, nažalost, nemam sredstava da je uspešno završim. Ovaj poraz se nije odrazio samo na moje finansijsko, već i na zdravstveno stanje. Istina je da sam u svoj projekat uložio i veliki deo sredstava od osvajanja srebrne medalje u Pekingu, kao i od zlatne medalje na Svetskom prvenstvu, kako bi moj san mogao da bude ispunjen u ovoj meri.”

Ne pada mu, međutim, teško što je finansijski loše prošao.

“Lično nisam ostvario nikakvu materijalnu dobit poslednjih 15 meseci. Normalno je da se nadam da ću jednog dana vratiti iznos koji sam izgubio i da ću dobiti nadoknadu od grada za svoj doprinos, a ako ne, to je, ipak, samo novac. Zaradiću taj iznos u Americi ako sve ostalo propadne. Za mene je, sada, jedna stvar bitnija od novca, a to je porodica. Znam da je ona svetinja koja uvek treba da bude na prvom mestu, ali oni koji su upoznati sa mojim životnim putem će razumeti zašto je ovo nešto što moram da uradim.”

On je u uvodu napisao da se nadao da razloge odlaska neće morati da iznosi u javnost i da smatra da Srbija ima mnogo većih problema na koje se treba fokusirati i da sport u ovom trenutku ne može da bude prioritet.

Napisao je da je u Srbiji doživio brojne neprijatnosti, od nepravednog pravnog sistema do uništavanja privatne svojine, ali da to nije razlog odlaska.