Iljumžinov obećao pomoć FIDE u popularizaciji šaha u školama

[dropcap]NOVI SAD[/dropcap] Predsjednik Svjetske šahovske federacije (FIDE) Kirsan Iljumžinov izrazio je danas u Novom Sadu spremnost te organizacije da pruži pomoć Šahovskom savezu Srbije (ŠSS) u popularizaciji šaha u školama.

Iljumžinova je primio predsjednik Skupštine Novog Sada Siniša Sević povodom Međunarodnog otvorenog prvenstva Vojvodine u šahu i prvenstva Svjetske zone 1.5, koje se u Master centru Novosadskog sajma održava od 12. do 18. jula, navodi se u saopštenju informativne službe pri Skupštini grada.

Prijemu u gradskom parlamentu prisustvovali su predsjednik ŠSS Miroslav Kopanja i predstavnici nacionalnih šahovskih organizacija Svjetske zone 1.5, kojoj pripada i Srbija.

U razgovoru je dogovorena saradnja ŠSS i FIDE u popularizaciji šaha među mladima, kao i u omasovljenju šaha u osnovnim i srednjim školama.

Iljumžinov je istakao da se uvođenjem šaha u škole povećava znanje učenika iz ostalih predmeta, kao što su matematika i fizika, i dodao da bi šah trebalo što više promovisati.

“Mi smo spremni da pružimo pomoć ŠSS u popularizaciji šaha u školama”, rekao je Iljumžinov.

Sević je napomenuo da se u 15 novosadskih škola šah igra kroz sekcije, produženi boravak ili kroz izborni predmet i dodao da je želja gradskih zvaničnika da se šah što više uvodi u novosadske osnovne i srednje škole.

Sević je dodao da je u tom pogledu pomoć FIDE veoma važna, jer ta organizacija “ima iskustva i dugo radi na promociji i uvođenju šaha u škole”.

Sagovornici su istakli da je Novi Sad šahovski centar Srbije, podsjetivši da je taj grad bio domaćin najvećim turnirima, poput Šahovske olimpijade 1990. i ekipnog prvenstva Evrope u muškoj i ženskoj konkurenciji 2009.