Erdogan ukorio fudbalera zbog tetovaže

[dropcap]ANKARA[/dropcap] Turski premijer Redžep Tajip Erdogan ukorio je danas mladog fudbalera Berka Jildiza zbog tetovaže na ručnom zglobu, upozorivši ga da od “te strane umjetnosti oslikavanja tijela može da dobije rak kože”.

Incident se dogodio dok je Erdogan obilazio stadione nacionalnog fudbalskog tima u Istanbulu, gdje je ćaskao i rukovao se s mladim igračima.

Video snimak koji kruži društvenim mrežama prikazuje nasmijanog Erdogana koji kaže 18-ogodišnjem igraču “Galatasaraja” Berku Jildizu: “Šta će ti te tetovaže? Zašto nagrđuješ svoje tijelo? Nemoj da te stranci prevare. To Bog zabranjuje, a mogao bi i da dobiješ rak kože.”

Pošto ga je Erdogan ukorio, Jildiz mu je obećao da će ukloniti tetovažu, preneo je AFP.

Erdoganova vlada, koja je na vlasti više od decenije, dugo je bila meta kritika zbog forsiranja islamskih vrijednosti u većinski muslimanskoj, ali zvanično sekularnoj državi.

Iako većina muslimana smatra trajne tetovaže haramom (onim što islam zabranjuje), one su prilično popularne u Turskoj, najviše među mlađom, urbanom populacijom.

Erdogan, musliman čije žena i kćerke pokrivaju glavu islamskim maramama, razljutio je sekulariste usvajanjem zakona o zabrani prodaje alkohola noću.

Javnost je uzburkala i Erdoganova izjava da svaka žena u Turskoj treba da ima troje dece i prijedlogom o ograničenim pravima na abortus i korišćenje “pilula za jutro poslije”.