Čelični Bosanac okončao dupli trijatlon dug 452 kilometra!

[dropcap]BAKOVICE[/dropcap] Tuzlak Mladen Nedić alijas Čelični Bosanac, jedan od rijetkih sportista koji brane boje Bosne i Hercegovine na takmičenjima u disciplinama na granici ljudske izdržljivosti, proteklog vikenda je napravio novi podvig.

Kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, Nedić je u slovenačkim Bakovicama učestvovao na Svjetskom prvenstvu u dvostrukom ultra trialtonu (dvostruki ironman) i postao prvi građanin BiH koji je uspio završiti ovu trku.

Trka se sastojala od 7,6 km plivanja (20 krugova) u vještačkom jezeru pored Bakovaca, 360 km vožnje bicikla (72 kruga) bez vožnje u zavjetrini i dva maratona, 84,4 km – sa sveukupno pređena 452 kilometra.

Mladen Nedić je trku okončao vremenom od 28.45.41 sati, sa zaostatkom od 8 sati za pobjednikom Metju Vin Smitom iz Velike Britanije.

“Primarni cilj mi je bio da završim trku u limitu od 34 sata, te dostojno predstavim Bosni i Hercegovinu, Tuzlu i klubove BK Jedinstvo i ARK Rekreativci, čiji sam član. Na kraju sam postignutim vremenom više nego zadovoljan, kada se uzme u obzir težina i zahtjevnost trke, te period u uslovi priprema za ovo takmičenje”, istakao je Nedić.

Uporni Tuzlak, koji se ovim zahtjevnim sportom bavi rekreativno s jedinim ciljem – da motiviše mlade koji će nastaviti njegovim putem, posebnu zahvalnost duguje svom timu, porodici i sponzorima.

Svjetsko prvenstvo u Sloveniji održano je pod okriljem Svjetske ultra trijatlonske organizacije UITA, valja Promus media.