Biciklizam u BiH dotakao samo dno

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Biciklistički klub ”Zmaj od Bosne” iz Tuzle ove sezone je zabilježio mali broj nastupa na trkama, za razliku od ranijih godina.

Iz kluba navode da je jedan od razloga za tu situaciju nedostatak organizovanja trka širom zemlje, a što, kako ističu, dokazuje da je biciklizam u BiH dotakao samo dno.

“Prošle godine smo, pored trka u okruženju, vozili trke u Bihaću, Zenici, Sanskom Mostu, Goraždu, državna prvenstva, a sada tih trka nema. Znamo da je novac veliki problem, naš klub kroz to prolazi zadnjih par godina, ali vidimo da je slična situacija i kod drugih. Niko ništa ne organizuje. Mi smo imali problema sa dvije trke koje organizujemo tradicionalno već godinama. Trku ‘Tuzla – 25.maj’ morali smo prolongirati zbog majskih poplava, a trku ‘VI memorijal poginulim biciklistima’ tek trebamo realizovati u narednom mjesecu, jer smo je takođe prolongirali zbog vremenskih nepogoda”, navode iz BK ”Zmaj od Bosne” u saopštenju.

Istakli su da već godinama apeluju na resorne instance da dolaze u situaciju da i one trke koje se voze predstavljaju problem zbog troškova odlaska i smještaja.

“Iako imamo odluke kojima je definisana i visina podrške, novac nikad nije stigao na naš račun. Ovo se prvenstveno odnosi na Kanton, odnosno kantonalno ministarstvo sporta, koje izgleda nikad neće isplatiti ono što su odobrili i potpisali. Obzirom na opštu situaciju u zemlji, jasno je da i podrška od privatnih sponzora izostaje”, dodaju iz kluba.

BK ”Zmaj od Bosne” je za prošlu godinu proglašen najuspješnijim sportskim tuzlanskim kolektivom. Iz kluba navode da, srećom, okuplja mnoge bicikliste koji su još uvijek puni entuzijazma, ali da je pitanje do kada će opstati u sportu u kome nema skoro nikakve podrške.

“Zahvaljujući Upravnom odboru Kluba uspjeli smo preživjeti proteklu sezonu i ući u ovu. Daćemo sve od sebe i osvjetlati obraz tuzlanskog biciklizma”, navode iz kluba.