Berni Eklston slobodan i siromašniji za 100 miliona dolara

[dropcap]BERLIN[/dropcap] Sud u Minhenu obustavio je proces protiv šefa Formule 1, 83-ogodišnjnjeg milijardera Bernija Eklstona, javljaju njemački mediji navodeći da je on danas ponovo slobodan i siromašniji za 100 miliona dolara, ali bez prepreka za ostanak na starom mjestu u Formuli 1.

Prema dogovoru odbrane, državnog tužilaštva i suda, proces protiv Eklstona, optuženog zbog podmićivanja službenika, utaje poreza i korupcije je obustavljen, pošto je optuženi platio 100 miliona dolara, ili 74,5 miliona evra, što je rekordna suma do danas.

Engleski milijardar je sada oficijelno nevin i može ostati na vrhu Formule 1, prenose mediji, navodeći da je obustava procesa moguća samo u krivičnim procesima sa niskom krivicom.

Sudija Peter Nol je najavio odluku suda o obustavi procesa, a advokat milijardera Sven Toas je, kako prenose njemački mediji, istakao da se u ovom slučaju ne radi o “dilu”.

Državno tužilaštvo je obrazložilo svoju saglasnost time da je optuženi veoma star i da se, pri tom, u dugom sudskom postupku, kao teško dokazive, pokazale optužbe o podmićivanju bankara Gerharda Gribkovskog iz bavarske pokrajinske banke.

Za obustavu procesa prema paragrafu 153a njemačkog Krivičnog zakona se visina sume koji okrivljeni plaća definiše njegovim bogatstvom, prenose mediji, navodeći da se u konkretnom slučaju radi o jednoj sumi “od devet brojki”, odnosno, od 100 miliona dolara.

Oko 99 miliona dolara bi trebalo da ide na račun pokrajine Bajern, a milion za fondaciju dečjih hospic-ustanova, prenose njemački mediji.

Na pitanje sudija da li je optuženi u stanju da za jednu sedmicu pribavi novac, Eklston je, prenose mediji, odgovorio jednim skromnim “da”.

“Bezobrazluk”, okarakterisala je bivša ministarka pravde Njemačke, Sabine Lojthojser-Šnarenberg, Eklstonov dogovor, a mediji prenose da se proteklih dana mogao steći utisak da bi Eklston, zbog svojih finansijkih mogućnosti, mogao da izbjegne presudu.

“Platiti 100 miliona dolara pokazuje da bi ovdje u suštini morala biti enormna krivica”, rekla je bivša ministrka.

Eklston je bio optužen da je dao mito od 33 miliona evra Gribkovskom, koji je već osuđen zbog primanja mita i koji je tada bio jedan od direktora bavarske pokrajinske banke.

Gribkovski je trebalo da se pobrine da udio te banke u Formula 1 grupaciji, koja upravlja televizijskim pravima na prenos trka, prilikom prodaje ode investitoru koji će biti po volji Eklstona, odnosno, investicijskoj kompaniji CVC, prenose mediji.

Eklston se branio da je riječ o ucjeni i da ga je Gribkovski ucjenjivao da će objaviti podatke iz poreskih papira milijardera.

Za milijardera Eklstona se kaže da je štedljiv, a njemački mediji pišu i jedan od rijetkih koji poslije razvoda ne plaća, nego dobija novac od bivše supruge Slavice i to oko 100 miliona dolara godišnje.