Baš u vrijeme izborne tišine sjetili se da brinu o zdravlju sportista

[dropcap]TREBINJE[/dropcap] Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, i Mira Popović, direktor Zavoda za medicinu rada i sporta RS, otvorili su danas u Trebinju regionalni centar ove ustanove u kome će se ubuduće vršiti pregledi i obavljati preventivna zdravstvena zaštita radnika i sportista na teritoriji Hercegovine.

U pitanju je jedan od 6 regionalnih cenatra u Srpskoj u kome će se djelovati preventivno kada je u pitanju zdravstvena zaštita radnika na radnom mjestu, uključujući i njihovu bezbjednost, kao i kada su u pitanju preventivni zdravstveni pregledi sportista, pišu Nezavisne novine.

“Pored prvenstvene želje da se u svakom segmentu unaprijedi zdravstvo Republike Srpske, u kojem kontekstu smo danas otvorili i Bolnicu u Nevesinju, ova Vlada i ovo ministarstvo su uložili napor da se, pored drugih cenatara, i u Trebinju otvori ovakav jedan centar, čime smo pružili i još jedan u nizu dokaza da sve krajeve u Republici Srpskoj tretiramo ravnopravno”, istakao je nakon otvaranja ministar Bogdanić.

On je objasnio da će se otvaranjem regionalnog centra u Trebinju doprinijeti prevenciji različitih zdravstvenih problema, naročito kod mladih koji se počinju baviti sportom, a nesvjesni su nekih eventualnih zdravstvenih anomalija.

Ministar je objasnio da je ovakav vid zdravstvene zaštite značajan i za radnike koji će na jednom mjestu dobijati zdravstvena uvjerenja, vršiti eventualne ocjene invalidnosti, ali će i njihovi poslodavci istovremeno imati kvalitetniji uvid u opravdanost odsustva radnika sa posla usljed bolesti.

Popovićeva je ovom prilikom objasnila da regionalno osnivanje Zavoda za medicinu rada i sporta RS ima za cilj da usluge ove ustanove približi svim krajevima Srpske, kako bi radnici i sportisti Hercegovine ubuduće imali bolju zdravstvenu zaštitu.

“Mi smo, upravo iz razloga bolje zdravstvene zaštite i približavanja naših usluga svim krajevima Republike Srpske, nakon Prijedora, Banjaluke, Doboja i Bijeljine, osnovali Centar i u Trebinju, a da bismo zaokružili našu organizacionu šemu uskoro otvaramo i centar u Istočnom Sarajevu”, kazala je ona.

Objašnjava da će u trebinjskom Centru raditi 7 radnika koji će se brinuti o preventivi zdravlja svih zaposlenih građana i sportista Hercegovine.