Aleksandra Samardžić osvojila zlato na Evropskom juniorskom kupu

[dropcap]PAKS[/dropcap] Bosanskoheregovačka mlada džudašica Aleksandra Samardžić osvojila je zlatnu medalju na Evropskom kupu za juniore i juniorke (U21) održanom u mađarskom Paksu.

Do prvog mjesta u kategoriji do 70 kg došla je pobjedama nad predstavnicama Ukrajine, Velike Britanije, Rusije i Italije.

“Bitno je istaći da je Aleksandra Samardžić na ovom kupu bila najmlađa osvajačica medalje, sa samo 16 godina. Ovaj rezultat i prethodni rezultati koje je postigla naša vrhunska takmičarka svrstavaju je u najperspektivnije sportistkinje u BiH i svijetu”, saopšteno je iz Džudo saveza BiH.

Ostali članovi reprezentacije BIH nisu uspjeli osvojiti medalje, ali su napravili izvanredne plasmane.

Harun Sadiković, u kategoriji više od 100 kg, u borbi za treće mjesto izgubio je od predstavika Ukrajine i zauzeo 5. mjesto, dok je Eldin Omerović, u kategoriji do 81 kg, nakon tri pobjede i dva poraza zauzeo 9. mjesto. Petar Zadro (do 66 kg) je zabilježio jednu pobjedu i jedan poraz, dok je Amar Maksumić (do 73) ispao prvom kolu.

“Aleksandra Samardžić i Petar Zadro će sredinom augusta u pratnji selektora bh. tima Branislava Crnogorca putovati na YOG (Olimpijske Igre Mladih) u Nanjingu”, navodi se u saopštenju.