Sara Borić pred vratima WNBA

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Moj životni san je da jednog dana zaigram u WNBA ligi, a prvi korak ka tome je igranje koledž košarke što me očekuje od iduće jeseni, izjavila je Sara Borić, doskorašnja članica Mladog Krajišnika iz Banjaluke.

Za desetak dana Sara će krenuti na put “preko bare” gdje će osim igranja košarke studirati psihologiju.

“Mnogo sam uzbuđena zbog odlaska u SAD jer se ponuda za igranje na američkom koledžu ne dobija svakog dana. Stipendiju da studiram u SAD dobila sam kao sportista dok ću ujedno studirati psihologiju. Tamo su bolji uslovi za učenje i treniranje, pošto je sve usklađeno, pa očekujem da napredujem u igri i završim školu na vrijeme. Za sada solidno vladam engleskim jezikom i vjerujem da neću imati problema sa privikavanjem na novu kulturu”, kazala je Sara koja je rođena 1996. godine i igra na poziciji centra.

Dobre partije mlade Kotorvarošanke nisu ostale nezapažene, piše Glas Srpske.

“Prošle godine na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj primijetili su me skauti i ponudili mi da igram košarku i studiram u SAD što se meni svidjelo i prihvatila sam tu ideju. Predstavnici tri koledža došli su da me gledaju na treninzima i na kraju sam odabrala Državni univerzitet Sjeverne Karoline (North Carolina State University)”, izjavila je Borićeva i dodala da to nije koledž na kojem je svojevremeno igrao legendarni Majkl Džordan (igrao na North Carolina University).

Karijeru je započela u Mladosti iz rodnog mjesta, gdje je provela šest mjeseci. Nakon toga prešla je u Borac i tri godine nosila dres banjalučkog kluba. Zatim je zaigrala za Mladi Krajišnik, gdje je takođe provela tri godine.

Ipak, put do najjače košarkaše lige na svijetu neće biti nimalo lak, a da bi se do nje stiglo potrebno je da se prođe na draftu.

“Nakon završenog koledža mogu da se prijavim za WNBA draft, koji je sličan onom u NBA ligi. Voljela bih da zaigram sa najboljim košarkašicama svijeta, ali sad sam posvećena učenju i napredovanju u igri. Ipak, u snove treba vjerovati”, zaključila je Borićeva.

Sestra

Sarina mlađa sestra Simona igra za Mladi Krajišnik.

“Ona je dvije godine mlađa od mene i sljedeće sezone igraće u Mladom Krajišniku. Mislim da su i njene ambicije slične mojima. Voljela bih da nas dvije jednog dana zajedno zaigramo u Americi”, izjavila je Sara.