Propadaju klubovi u zemlji košarke

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] U posljednjih 15 godina u Srbiji je ugašeno nekoliko košarkaških klubova, od kojih su mnogi igrali značajnu ulogu tih sezona.

Sa košarkaške scene nestali su klubovi poput Hemofarma, Beobanke, BFC-a, Borovice, Profikolora i, na kraju, Radničkog iz Kragujevca.

Odustajanje Radničkog od Jadranske lige, a zatim i od Lige Srbije samo je odraz lošeg stanja u Srbiji koja sebe naziva zemljom košarke. Radnički je bio treći najbolji klub u zemlji, standardni učesnik ABA lige, prošle godine i Evrokupa, dok je pretprošle igrao Fajnal for regionalnog takmičenja.

Trenutno Kragujevčani postoje samo na papiru, a na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu imali su tri igrača – Stefana Jovića, Stefana Birčevića i Nikolu Kalinića. Odustajanjem kompanije “Fijat” od sponzorstva sve se srušilo kao kula od karata. Radnički se prethodno zvao Lajons i igrao je u Vršcu, ali je 2009. preselio u Kragujevac.

Prije njega ugasio se još jedan veliki klub. Vršački Hemofarm, osvajač ABA lige (2005), učesnik finala Kupa “Radivoja Koraća” i polufinala ULEB kupa. To je klub koji je iznjedrio mnogo reprezentativaca i najbolje plasiranog Srbina na NBA draftu Darka Miličića (drugi pik). Čak je i kompanija “Hemofarm” uložila veliki novac u izgradnju dvorane “Milenijum”, ali je odustala od sponzorisanja. Klub je promijenio ime u Vršac i od 2012. tavori u KLS.

Malo prije Hemofarma nestao je sa scene još jedan beogradski klub, doduše instant po imenu Beobanka, koji je igrao finale Kupa Jugoslavije sa Partizanom, nastupao u polufinalu plej-ofa, igrao zapažene utakmice u Evropi, koje je u “Hali sportova” gledalo i po 4.000 gledalaca. To je bilo u periodu od 1995. do 2000. Propadanjem Beobanke kao glavnog sponzora nestao je i klub u kome su igrali i osvajači titule prvaka Evrope sa Partizanom – Zoran Stevanović, Slaviša Koprivica i Dragiša Šarić, kao i dugogodišnji kapiten Partizana Petar Božić.

Prije Beobanke ugasio se klub iz Rume po imenu Borovica, standardni prvoligaš i učesnik finala plej-ofa 1994/95. Negdje u to vrijeme ugasio se i Beopetrol, klub koji je sponzorisala Naftna industrija Srbije, a u kome je ponikao Dušan Kecman. On je prvo promijenio ime u Atlas, pa u Lavovi 063 (kad su ga sponzorisali braća Karić), ali je i taj klub nestao sa scene.

BFC iz Beočina zamalo je 1996. napravio čudo i uzeo titulu šampiona Partizanu. Tada su Milenko Topić, Vlada Kuzmanović, Vojkan Benčić i ostali pod vođstvom Miroslava – Mute Nikolića vodili sa 2:0 u finalnoj seriji seriji, ali su izgubili sa 3:2. Kada je fabrika cementa BFC prestala da ih sponzoriše klub se ugasio već 1997.

Pančevo je imalo Profikolor čiju je tradiciju nastavio Tamiš, ali sa mnogo manje uspjeha.

Klubovi koji su se ugasili

  • Radnički (2014.)
  • Hemofarm (2012.)
  • Beobanka (2000.)
  • Beopetrol (2000.)
  • BFC (1997.)
  • Profikolor (1998.)
  • Borovica (1997.)
  • Iva Zorka Farma (1997.)