Mladi Krajišnik u Prvoj ligi RS

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Zbog promjene sistema takmičenja u Prvenstvu BiH za žene Mladi Krajišnik, Sloboda, Orlovi i Rudar Sport će igrati Prvu ligu RS, odlučeno je na sjednici Izvršnog odbora Košarkaškog saveza RS.

“Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora KS BiH odlučeno je da se liga igra pod uslovom da bude najmanje osam klubova koji su to pravo izborili takmičenjem. Međutim, kasnije su se pojavili Banovići i Bugojno, koji nisu stekli pravo igranja, ali su pozivom Saveza uvršteni na spisak. Zbog toga je Mladi Krajišnik odlučio da ne igra Prvenstvo BiH. Broj klubova koji imaju pravo igranja je pao na sedam, pa je IO KS RS donio odluku da četiri kluba, koji su trebali da učestvuju u Prvenstvu BiH, igraju Prvu ligu RS, kao prvi stepen takmičenja. Broj ekipa RS u doigravanju Prvenstva BiH će zavisiti od odluke UO KS BiH o broju klubova u doigravanju”, rekao je Dragan Ćazić, generalni sekretar KS RS, na konferenciji za medije.

Prva liga RS će brojati 10 klubova, s tim što je data saglasnost Orlovima, ukoliko dobiju pozivnicu za nastup u regionalnoj ligi, da se uključe u Ligu za prvaka BiH, prenose Nezavisne novine.

IO je zbog teške finansijske situacije u klubovima odlučio da se obaveze iz prethodnih sezona mogu izmiriti u dvije rate. Prva rata mora biti izmirena do 27. oktobra sa članarinom i prvom ratom kotizacije za sezonu 2014/15, a druga do početka drugog dijela prvenstva sa drugom ratom kotizacije.

“Klubovi koji ne izmire obaveze neće moći početi takmičenje. Obaveze su izmirili Rogatica, Teslić, Student, Kozara i Sutjeska. Polovinu duga izmirio je Bratunac, Prijedor treba da uplati 50 odsto duga, uplatio je članarinu i kotizaciju, a Borac je izmirio ukupan dug i prvu ratu kotizacije i treba da plati članarinu. Očekujem da obaveze izmire Drina Birač, Rudar, Radnik BN basket, Gacko i Budućnost Pale”, dodao je Ćazić.

Početak Prve lige za košarkaše planiran je za 1. novembar, dok je 8. novembra moguć start Prve lige za žene, u kojoj bi trebalo da igraju Igokea, Mladost (izmirili obaveze), Basket Una, Igman, Kozara, Trebinje 03, Mladi Krajišnik, Orlovi, Rudar sport i Sloboda.

Odluka o visini naknade za licenciranje stranih trenera je usklađena sa visinom naknada KS BiH, tako da će licenciranje trenera iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore u roku za licenciranje iznositi 500 KM, a za ostale 1.000. Ukoliko se licenciranje bude vršilo van roka za licenciranje, visina naknada će biti duplo veća.