Liga sa 13 ekipa

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Košarkaška Liga BiH će iduće sezone brojati 13 ekipa, a prvo kolo će najvjerovatnije biti igrano 25. oktobra, odlučeno je na sastanku Upravnog odbora KS BiH.

“Bilo je prijedloga da Liga broji 14 klubova, ali nemamo toliki broj zainteresovanih ekipa, pa smo poslije maratonskog sastanka odlučili da nastupi 13 timova. Takmičenje bi trebalo da počne 25. oktobra i to ćemo znati nakon što bude obavljen žrijeb takmičarskih brojeva, što bi trebalo da se desi ubrzo”, izjavio je Goran Cvikić, član Upravnog odbora KS BiH.

Umjesto prošlosezonske Lige 4 igraće se Liga 6 nakon što se završi ligaški dio takmičenja. Pet prvih ekipa sa tabele izboriće plasman u dalje takmičenje i njima će se pridružiti jedini predstavnik BiH u Jadranskoj ligi Igokea.

Ujedno, odlučeno je da se pravilo zaštićenog godišta (svaka ekipa tokom cijelog susreta na parketu mora da ima bar jednog igrača ispod 21 godine) primjenjuje samo u ligaškom dijelu takmičenja.

Takmičenje u Kupu BiH od ove godine doživjeće značajne promjene. Tako se neće igrati po klasičnom sistemu, koji je važio do sada, već će na završnom turniru nastupiti branilac trofeja, kao i pobjednici Kupa Republike Srpske, Herceg Bosne i pobjednik Kupa kantona.

“Zbog slabe zainteresovanosti ekipa za nastup u Kupu, koji njima predstavlja samo dodatne troškove, odlučili smo se za promjenu sistema, dok će domaćin biti izabran naknadno”, dodao je Cvikić.

Iz Republike Srpske u Ligi BiH trebalo bi da učestvuju:

  1. Mladost (Mrkonjić Grad)
  2. Građanski (Bijeljina)
  3. Varda (Višegrad)
  4. Leotar (Trebinje)
  5. Heo (Bileća)

Iz FBiH:

  1. Široki (Široki Brijeg)
  2. Čelik (Zenica)
  3. Zrinjski (Mostar)
  4. Sloboda (Tuzla)
  5. Bosna (Sarajevo)
  6. Spars (Sarajevo)
  7. Kakanj i Posušje.

Uz to, još nije definisan broj ekipa u Ligi BiH za košarkašice jer neki klubovi još nisu odlučili hoće li se takmičiti ili ne.