Dres Mirze Delibašića od narednog vikenda vječno u Skenderiji

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Dres Mirze Delibašića, zvanično najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena i nekadašnjeg izvrsnog košarkaša sarajevske Bosne sa brojem 12, od narednog vikenda vječno će krasiti veliku dvoranu KSC Skenderija, koja je i nazvana po njemu, istakli su iz Košarkaškog kluba Bosna za Anadolu Agency (AA).

“Za 10. jubilarni Memorijalni turnir ‘Mirza Delibašić’ pripremili smo nekoliko stvari kojima želimo posebno i trajno podsjetiti na lik i djelo našeg najboljeg košarkaša. Tako ćemo Bosnin dres sa imenom Mirze Delibašića i brojem 12 trajno, takoreći, penzionisati i izvjestiti ga na vrh dvorane. Osim toga, njegova dva sina, Danko i Darijo, odigraće za naš tim po dva minuta u polufinalnom susretu turnira protiv Turk Telekoma”, rekao je Armin Čengić, jedan od članova čelništva KK Bosna i trener u stručnom štabu. “Na turniru ćemo obilježiti i 35 godina od osvajanja titule prvaka Evrope, koju je naš tim predvođen Delibašićem, kao prvi klub iz bivše SFR Jugoslavije, osvojio 1979. trijumfom u finalu nad Emersonom (96:93) u francuskom Grenoblu. Na teren ćemo iznijeti pehar namijenjen prvaku Evrope, i na taj način se prisjetiti najblistavijih trenutaka u istoriji kluba.”

U polufinalu 10. Memorijalnog turnira “Mirza Delibašić” u subotu (13. septembra) od 17:30 sastaju se domaćin Bosna i Turk Telekom, dok će od 20 snage odmjeriti ljuti rivali, beogradski Partizan i zagrebačka Cibona.

U nedjelju (14. septembra) utakmica za treće mjesto je od 17 sati, a finale od 19:15.

Za područje BiH finalna i utakmica između Partizana i Cibone će biti emitovane u direktnom prijenosu na kanalu BHT1.

Mirza Delibašić je rođen u Tuzli 9. januara 1954, a preminuo je 8. decembra 2001. u Sarajevu.

Za KK Sloboda iz Tuzle igrao je od 1968. do 1972, kada postaje član KK Bosna, za koju je odigrao 700 utakmica i postigao 14.000 poena. Sa popularnim “studentima” bio je prvak Evrope i SFR Jugoslavije, a osvojio je i Kup nekadašnje zajedničke države.

U dresu reprezentacije Jugoslavije bio je prvak svijeta, Evrope, Balkana, ali i olimpijski pobjednik.

Najboljim košarkašem Jugoslavije proglašen je 1980. Dobitnik je brojnih sportskih i društvenih priznanja, među kojima i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, najvećeg priznanja kojeg dodjeljuje gradska uprava bh. prestonice.

Zanimljivo, 1968. je bio i pionirski prvak BiH u tenisu.