Bivša SFRJ u NBA ligi

[dropcap]NJUJORK[/dropcap] Srpska kolonija u NBA ligi ove sezone se svela samo na 2 imena – Nemanju Nedovića i Ognjena Kuzmića.

Za razliku od prije desetak godina kada su Srbi igrali značajnu ulogu u timovima najjače lige svijeta, sada to nije slučaj.

Pored dugogodišnjeg zajedničkog nastupanja za reprezentaciju Slovenije braća Goran i Zoran Dragić ove godine biće tandem i u Feniks Sansima. Treći Slovenac ove sezone biće Beno Udrih koji će braniti boje Memfisa.

Hrvatska u NBA šalje dva rukija – Damjana Rudeža koji će igrati za Indijanu, te Bojana Bogdanovića koji je iz Fenerbahčea prešao u Bruklin.

Centarska linija će i ove godine biti perjanica Crne Gore sa Nikolom Pekovićem koji i dalje brani boje Minesote i Nikolom Vučevićem u Orlandu. Crnogorac sa španskim pasošem Nikola Mirotić pojačao je ekipu Čikaga.

Po prvi put BiH će u NBA ligi imati dva predstavnika, i to Mirzu Teletovića u Bruklinu, te rukija Jusufa Nurkića u Denveru.

I Makedonija će imati svog predstavnika, Peru Antića, koji nastupa za Atlanta Houkse.

Početak sezone u NBA ligi, već je postavio novi rekord. U ovoj sezoni najjača košarkaška liga na svijetu imaće najveći broj stranaca do sada – čak 101. Zemlja koja će biti najveći izvoznik igrača u NBA ligu je Kanada, sa 13 predstavnika.