Zlatna generacija zrela za titulu

[dropcap]BELO HORIZONTE[/dropcap] Istorija legendarnih utakmica “Elfa” na prvenstvima svijeta u fudbalu bogatija je za još jedan meč. U polufinalu protiv Brazila Nijemci su igrali fantastično. A to bi sad moglo biti i veliko breme.

Odlučni u napadu, rezolutni u obrani, taktički nadmoćni. Nakon ove predstave u polufinalu SP jednostavno se može pohvaliti sve u igri njemačkih reprezentativaca. Protiv Brazila su kapiten Lam i društvo pokazali ono najbolje što smo mogli vidjeti do sada na turniru, piše Deutsche Welle.

Obzirom na značaj utakmice i pritiska zbog nastupa protiv domaćina Mundijala, bio je to najbolji nastup “Elfa” otkako se selektor zove Joakim Lev. Već sad je jasno da je to bila utakmica za istoriju. Nikada ranije Brazil nije primio 7 golova. Nikada u istoriji nije zabilježen “viši” rezultat u polufinalu SP-a. Nikada ranije neki igrač nije uspio postići više golova na prvenstvima svijeta od Miroslava Klosea. Njegov pogodak za 2:0 (23. minut) bio je 16. Kloseov gol na četvrtom prvenstvu svijeta na kojem nastupa.

Tok utakmice u Belo Horizonteu doslovce “mami” na razbacivanje superlativima. Ali, još ništa nije osvojeno! Velika glad njemačkih igrača i navijača za velikim titulama još nije utažena.

Baš zato je možda i najveći kompliment kad se “zlatnoj generaciji” kaže kako je pokazala zrelu predstavu. Ovog puta su u polufinalu bili “budni” i fizički i mentalno. Na domaćem terenu (SP 2006.) nisu bili tako daleko. Dramatično su tada “pali” u dvoboju s taktički mudrim Italijanima. U Južnoafričkoj Republici 2010. minimalno su poraženi od kasnijih prvaka svijeta Španaca. Djelovali su nekako “zakočeni”, kao da ih je paralisala iberijska “tika-taka”.

Na Evropskom prvenstvu 2012. ni ekipa ni trener Lev nisu bili dovoljno uvjereni u vlastitu snagu. Taktika je bila promijenjena, uslijedio je frustrirajući poraz u polufinalu (opet!) od Italijana.

Ekipa je (na)učila iz tih poglavlja. Bez obzira na slabe nastupe protiv Gane i Alžira, “Elf” je vjerovao u sebe; u odlučujućim trenucima je na terenu pokazao svoju snagu. Da, to je zrela predstava. Može se i reći: zreli su za titulu. Četvrtu u istoriji (nakon 1954, 1974. i 1990).

Pritom je “Elf” istorijskim rezultatom u polufinalu sebi na leđa natovario možda i veliko breme. Nijemci sad više ne mogu tvrditi da nisu favoriti.