Vilmots: Volim ovakve pobjede

[dropcap]BRAZIL[/dropcap] Belgija je protiv Južne Koreje još jednom pokazala da umije da se podigne u finišu i zabilježila i treću pobjedu u grupi.

Igrači sa klupe prvi put nisu postigli ni gol, ali Divok Oriži dobija asistenciju za Vertongenov pobjednički pogodak, piše B92.

Mark Vilmots bio je zadovoljan reakcijom svog tima na dešavanja – od početka bez nekoliko standardnih igrača, „Crveni đavoli“ su drugo poluvrijeme igrali sa desetoricom, poslije isključenja Stivena Defura, ali su tad postali još opasniji i na kraju postigli i gol.

„I danas smo pokazali koliko nam je klupa jaka. Ko god uđe daje 100 posto za Belgiju, i to je najlepša stvar ovde. Naravno, lijepo je i što smo pobijedili, ali mi više znače pobjednički mentalitet i način na koji smo pobijedili. Mislim da smo zaslužili trijumf“, kaže Vilmots.

Selektor Belgije neočekivano nije vršio izmjene na poluvremenu, iako je Defur neposredno prije toga isključen. Kad ih je izvršio, ubacujući Nasera Šadlija i Divoka Orižija u 60. minutu, promjenio je tok meča.

„U pravom trenutku smo napravili izmjene. Pomogla nam je brzina Šadlija i Orižija. U tim trenucima igrali smo 4-4-1. Znali smo da oni moraju da nas napadne, čekali smo ih i koristili prostor koji su ostavljali iza sebe“.

Belgija je tako završila treće vezano SP na kojem nije izgubila u grupnoj fazi (6-3-0), ali prvi put nije izgubila ni bod.

Sljedeći meč Vilmotsova ekipa igra protiv SAD u osmini finala.