UEFA priznanje za Huremovu

Evropska fudbalska federacija UEFA ukazala je časta Samiri Hurem selektorki ženske fudbalske reprezentacije BiH uvrstivši je u zvanični promotivni video ženskog fudbala.

Trenerica “zmajica” tokom učešća na UEFA Konferencija o ženskom fudbalu održanoj u Holandiji zahvaljujući svom dosadašnjem radu i rezultatima našla se među tek nekoliko odabranih i renomiranih ženskih trenera koji su govorili u video prilogu koji će poslužiti i kao model za buduće i mlađe trenerice.

“Video predstavlja između ostalog uspješne žene u ženskom fudbalu i ponosna sam da ljudi iz UEFA prepoznali i da im je bila zanimljiva ta moja sportska i životna priča. Ogromna je nagrada da sam izabrana u rekla bih malu grupu trenera za ovaj projekat”, kazala je Huremova.

Osim bh. selektorke, koju mnogi smatraju ikonom ženskog fudbala ne samo u BiH nego i u regionu, u videu govore i Sarina Vigerman selektorica aktuelnih evropskih prvakinja Holanđanki, Korina Diakre (Francuska), Pia Sundhage (U17 Švedska), Milena Bartoli (Italija), Stefi Jones (Njemačka), Irena Fuhrman (Austrija)…

“Ženski fudbal je lijep za gledat, čist i ono što je posebno fudbalerke igraju sa velikom emocijom”, poručila je Huremova u videu koji se može pogledati na zvaničnoj stranici UEFA. Inače Huremova je dugogodišnja trenerica sarajevske ekipe SFK 2000, koja ove sezone u domaćim okvirima ima maksimalan broj pobjeda i pritom nisu primile niti jedan gol. Sarajke su standardne učesnice UEFA Lige prvaka, a Samira Hurem za svoj rad između ostalog ponijela je i titulu najbolje trenerice u BiH u 2015. godini u prestižnom Izboru “Nezavisnih novina” i BHRT.

(Nezavisne)