Srbin vodi američki fudbal u Evropi

[dropcap]KUVAJT[/dropcap] Tokom naredne četiri godine novi predsednik IFAF Evrope (odeljka Svetske federacije americkog fudbala) biće Srbin, odlučeno je na kongresu IFAF u Kuvajtu.

Dugogodišnji prvi čovjek Vukova iz Beograda Goran Nišavić, dobio je mandat da predvodi američki fudbal u Evropi, čime je velika čast i priznanje ukazano Srpskoj asocijaciji ameirčkog fudbala, ali i američkom fudbalu u Srbiji u cjelini, piše B92.

Poslije samo 11 godina od prve ikada odigrane utakmice (2003. godine), isto toliko godina dinamičkog razvoja koji je svojom nevjerovatnom brzinom zadivio cijelu Evropu, jedan Srbin je dobio povjerenje da rukovodi ovim sportom na Starom kontinentu.

Poslije gašenja EFAF (Evropske federacije američkog fudbala), od ove godine njenu ulogu u potpunosti je preuzeo IFAF Evrope, a čast i veliko povjerenje da odradi prvi četvorogodišnji mandat dobio je upravo Nišavić. Zanimljivo je da je Nišaviću već bila povjerena odgovornost prije postavljanja na mjesto predsjednika jer je 2013. godine bio član takmičarskog komiteta IFAF.

“Ovo je ogromno priznanje, ne samo za mene, već i za sve ljude koji se bave ovim sportom u Srbiji. Ovo je dokaz da su naš rad i ostvareni rezultati prepoznati od strane čitave Evrope. Pozicija predsjednika IFAF Evrope nije samo priznanje, već i velika odgovornost, jer sa te dužnosti neću predstavljati samo sebe, već i zemlju iz koje dolazim“, prve su reči Nišavića u obraćanju medijima poslije postavljanja na mjesto predsjednika IFAF Evrope.

Za potpredsjednika je izabran Austrijanac Gregor Murt, kao i Upravni odbor koji čine predstavnici devet zemalja (Engleska, Švedska, Španija, Holandija, Poljska, Turska, Mađarska, Finska i Belgija). Nišavić je, zajedno sa potpredsjednikom, pred delegatima iznio plan koji je bio sadržan iz četiri dijela: struktura, finansije, takmičenje i razvoj. Osnovni cilj ambicioznog poduhvata koji će novoizabrani Upravni odbor, pod vođstvom Nišavića, pokušati da ostvari, odnosi se na podizanje nivoa američkog fudbala u cijeloj Evropi.

“Svjestan sam ogromnog posla koji je ispred mene. Htio bih da se zahvalim svim ljudima sa kojima sam radio u proteklih deset godina, a sa kojima ću i dalje raditi, jer bez njih, njihove energije i uloženog truda, ovo ne bi bilo moguće“, istakao je Nišavić.

Nišavić, koji je u američkom fudbalu gotovo čitavu deceniju, rođen je 1973. godine, a poslije srednje škole u Sjedinjenim Američkim Državama, završio je i Pravni fakultet u Beogradu. Od 2005. godine, Nišavić je preuzeo organizaciono kormilo Vukova, kod kojih je od tog vremena evidentan napredak svake godine.

Plasmanom u finale Lige šampiona IFAF Evrope, ’čopor sa Ade’ je prethodnog vikenda napravio istorijski uspjeh, a u Srbiji već nekoliko godina traje dominacija ovog tima. Nišavić je, uz plasman u finale Lige šampiona, sa Vukovima osvojio još 7 titula šampiona Srbije i 5 trofeja namijenjenih šampionu regionalne CEFL.