Sergej i Nemanja vrijede 130,8 miliona evra

Igrama u Laciju i Mančester junajtedu, dvojica srpskih fudbalera “debelo” su povećala svoju vrijednost na trižtu. Milinković-Savić je deveti, a Matić 23. na CIES rang listi.

Srpski reprezentativac iz Lacija Sergej Milinković-Savić samo u posljednjih šest mjeseci za 40,7 miliona evra povećao je svoju vrijednost na tržištu odličnim igrama i sada ona iznosi 70,5 miliona, pokazali su istraživanja ugledne Fudbalske opservatorije Međunarodnog centra za sportske studije (CIES).

Organizacija iz Nojšatela, koja se jako studiozno bavi svim statističkim podacima u svijetu fudbala, svrstala je Sergeja na deveto mjesto fudbalera sa najvećim rastom vrijednosti u najboljih pet liga svijeta.

Ovo istraživanje obuhvata brojne statističke parametre i nezavisno je od toga koliko su klubovi spremni da (pre)plate transfere.

Na listi u “Top50” na diobi 23. mjesta je još jedan srpski reprezentativac, Nemanja Matić iz Mančester Junajteda, čija je cijena skočila za 29,5 miliona i sada iznosi 60,3 miliona, kao i Vilfredu Ndidiju iz Lestera.

Najveći porast ostvario je Mohamed Salah iz Liverpula za čak 74,7 miliona na 162,8 miliona, drugi je golman Mančester Sitija Ederson Moraeš (74,4 miliona – 97,8 miliona), iza je njegov saigrač Leroj Sane (63 miliona – 151,2 miliona), a između još jednog “građanina” Gabrijela Žezusa (53,1 milion – 105,9 miliona) je tinejdžer Pari Sen Žermena Kilijan Mbape (54,7 miliona – 188,5 miliona).

Inače, u fudbalu važi staro pravilo da igrač vrijedi onoliko koliko je neko spreman da plati za njega, a Lacio je nedavno objavio da je odbijao ponude za Milinković-Savića koje su se kretale oko 70 miliona evra.

CIES napominje da je vrijednost igrača računata po “ekskluzivnom algoritmu” razvijenom u Fudbalskoj opservatoriji ovog udruženja.

Evo kompletne liste.

(mondo.rs)