Santos: Otišao bih na pecanje da ne vjerujem u uspjeh

[dropcap]LISABON[/dropcap] Novi selektor fudbalske reprezentacije Portugala Fernando Santos rekao je da bi otišao na pecanje da nije uvjeren kako može da okrene sudbinu nacionalnog tima u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope.

Iskusni 59-ogodišnji stručnjak, koji je za selektora imenovan u utorak umjesto Paula Benta, dodao je na zvaničnom predstavljanju da njegova aktuelna suspenzija neće predstavljati problem u nastojanju državnog tima da ostvari cilj.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) suspendovala je Santosa na 8 utakmica pošto je kao selektor reprezentacije Grčke dobio crveni karton na utakmici osmine finala ovogodišnjeg prvenstva svijeta u Brazilu protiv Kostarike.

“Naravno da sam uvjeren u uspjeh. Da nisam, ostao bih kod kuće i svoje vrijeme posvetio pecanju. Moja filozofija je pobjeda, pobjeda i pobjeda; sve ostalo je samo razgovor. Samo tu riječ koristim u razgovoru sa igračima”, izjavio je Santos, koji će morati da propusti 7 utakmica u I kvalifikacionoj grupi u kojoj su još Srbija, Danska, Jermenija i Albanija.

Stručnjak koji je Grčku vodio do četvrtfinala prvenstva Evrope 2012. i osmine finala ovogodišnjeg Mundijala, dodao je da ne voli izraz “renoviranje ekipe”.

“To implicira da su igrači stari. Za mene je važno da li je igrač sposoban da odigra dobro ili ne. Na svjetskom prvenstvu imao sam dvojicu sa 35 ili 36 godina i 17 igrača koje sam uveo u tim”, rekao je Santos, kome je FIFA odbila žalbu na suspenziju, ali još može da se žali Sudu za arbitražu u sportu.

“Moj pomoćnik Ilidio Vale je odličan trener i imam apsolutno povjerenje u njega. Moja kazna neće uticati na ekipu, to ne predstavlja prepreku”, poručio je Santos.

Na startu kvalifikacija za prvenstvo Evrope reprezentacija Portugala je pretrpila senzacionalan poraz od Albanije na domaćem terenu (1:0).