Optužili Platinija za umiješanost u korupciju

[dropcap]LONDON[/dropcap] Britanski list “Dejli telegraf” osumnjičio je danas predsjednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija da je umiješan u aferu sa spornim dodjeljivanjem organizacije Mundijala 2022. Kataru.

Britanski dnevnik tvrdi da se decembra 2010, uoči glasanja za domaćina SP, predsjednik UEFA tajno sastao sa tadašnjim potpredsjednikom FIFA, Kataraninom Mohamedom Bin Hamamom.

Prošle nedjelje je “Sandej tajms” objavio da je Hamam sa oko 5 miliona dolara podmitio učesnike glasanja za domaćina prvenstva svijeta 2022.

Kako navodi “Dejli telegraf”, Platini i Bin Hamam su se sastali u tajnosti mjesec dana prije glasanja članova Izvršnog komiteta FIFA, 2. decembra u Cirihu. Nekoliko dana poslije te navodne “tajne večere” predsjednik UEFA je pozvan u Jelisejsku palatu kod Sarkozija, tadašnjeg predsjednika Francuske, a sastanku su prisustvovali i katarski emir i premijer Katara.

Platini je u izjavi za španski “As” kategorički demantovao da je tadašnji predsjednik Francuske Nikolas Sarkozi tražio od njega da glasa za Katar, “ni prije, ni za vrijeme, ni poslije sastanka”.

FIFA je juče saopštila da će rezultate istrage oko dodjeljivanja organizacije šampionata svijeta 2018. Rusiji i 2022. Kataru saopštiti 9. juna.