Moskovski stadion Lužniki se sprema za SP 2018.

[dropcap]MOSKVA[/dropcap] U okviru priprema za organizaciju Svjetskog fudbalskog prvanstva 2018. u Rusiji u toku su radovi na renoviranju legendarnog moskovskog stadiona Lužniki, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovih dana je okončana faza rušenja starih tribina, a očekuje se početak izgradnje novih.

Lužniki je postao jedan od simbola Moskve, a kao dio olimpijskog kompleksa izgrađen je 1956. i bio je poprište brojnih važnih sportskih događaja. Sa kapacitetom od 78.360 gledalaca Lužniki je jedan od najvećih evropskih stadiona, a na njemu će se igrati i finale SP 2018.

Iako će se za potrebe SP 2018. u Rusiji izgraditi nekoliko stadiona, Lužniki ima posebno značenje za sve zaljubljenike fudbala. Prošle zime je započeta prva faza renoviranja cijelog kompleksa. U prvoj fazi se radilo na rušenju starih tribina i infrastrukturnih objekata. Nakon renoviranja Lužniki će imati kapacitet od 87.000 gledalaca.

Za osobe sa posebnim potrebama biće izgrađena posebna loža sa 300 sjedećih mjesta. Nove tribine će biti znatno bliže travnjaku stadiona, a biće i znatnih izmjena u izgledu tribina na uglovima stadiona. Ispod  tribina će biti otvoren veliki broj kafeterija i drugih poslovnih objekata.

Lužniki je bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara 1980, a 2008. je bio domaćin finalu Lige šampiona, kada je i uvršten u elitne UEFA stadione.

Svečano otvaranje renoviranog Lužnikija planirano je u maju 2017.

SP 2018. igraće se u 13 ruskih gradova. U toku je renoviranje 3 stadiona, a 10 novih stadiona je u izgradnji.