Mađioničar na golu odveo Holandiju u polufinale

[dropcap]SALVADOR[/dropcap] Ono što nisu uspjeli tokom 120 minuta sjajni napadači Holandije u večerašnjem meču četvrtfinala Svjetskog prvenstva protiv Kostarike uspio je fenomenalni Tim Krul, odbranivši dva penala u “raspucavanju”.

Pogodio je Krul svih 5 puta na koju stranu će šutirati protivnički igrači, ali je 3 puta ostao kratak. Međutim, i ove dvije odbrane su bile više nego dovoljne da čovjek kojeg je Luj Van Gal ubacio u “vatru” u posljednjem minutu regularnog dijela igre odvede “lale” na dvoboj s Argentincima, 9. jula.

Konačan rezultat bio je 0:0, nakon penala 4:3 za Holandiju.

Mada je susret završen najnepopularnijim rezultatom, gledaoci na stadionu, ali i pored TV ekrana mogli su da uživaju u sjajnom fudbalu. Holanđani su imali više prilika da riješe utakmicu u svoju korist, ali i simpatični Kostarikanci mogu da žale za propuštenim šansama.

Igrači u narandžastim dresovima su 20 puta uputili loptu prema golu (nasuprot 6 igrača Kostarike), od čega je čak 15 (u odnosu na 3) bilo u okvir gola.

SportABC je na ovaj način pogodio oba polufinalna para, pri čemu i dalje “tipuje” na Holandiju. Njeni reprezentativci imaju u “nogama” snagu i za 160 minuta igre, a sve propušteno u večerašnjem meču moglo bi im se vratiti već u reprizi finala iz 1978.

U samoj završnici su se, u svakom slučaju, našle reprezentacije koje su najviše pokazale u dosadašnjem toku Mundijala i prava je šteta što će Brazil biti oslabljen neigranjem Nejmara.

Do kraja su ostale još 4 utakmice sa ogromnim ulogom. Njihov značaj neće okovati noge fudbalskih znalaca. Na njima je da provode zamisli selektora, pa i ako mečevi ne budu obilovali golovima sigurno je da ćemo uživati u nadmudrivanju na travnjaku.

Ovo možda nije najuzbudljiviji, ali je najbolji Mundijal u posljednjih 40 godina, koliko ih pamti autor ovih redova. Posljednje utakmice ne mogu pokvariti utisak; one mogu biti samo šlag na tortu.