Igrači Zvezde obespravljeni zbog dugovanja kluba

[dropcap]HUFDORF[/dropcap] Svjetska unija profesionalnih fudbalera (FIFPro) zabrinuta je za igrače Crvene zvezde koji su obespravljeni zbog dugovanja kluba.

FIFPro ističe da se igračima duguju plate za više od pola godine, te da se vrši pritisak da okončaju ugovore i odreknu se dugovanja. Ističe se da je slična situacija i u ostalim srpskim klubovima, te da samo jedan iz Superlige plaća svoje igrače na vrijeme, i to Čukarički, prenosi Glas Srpske.

UEFA je suspendovala Beograđane iz evrotakmičenja poslije kršenja nekoliko odredaba evropske “kuće fudbala” o licenciranju igrača i finansijskog fer-pleja. Na 26 stranica izvještaja kontrolnog finansijskog tijela UEFA ističe se da Zvezda duguje igračima, trenerima i drugim klubovima 1,89 miliona evra. UEFA je “crveno-bijele” optužila i za falsifikovanje saopštenja, sakrivanje dugova i izazivanje zastoja u isplati…

Evropska fudbalska federacija je upozorila Zvezdu u septembru 2011. da ima 2,7 miliona evra zaostalih dugova, te da je jasno da prethodne mjere nisu spriječile Zvezdu da i dalje krši pravila. Beograđani su dovodili nove igrače za visoke ugovore, za natprosječnu platu u odnosu na ostale klubove u ligi. To je brzo izašlo na površinu, kada su igrači počeli da se žale srpskoj uniji igrača, prenosi FIFPro.

Posljednje dvije sezone desetorica igrača su raskinula ugovore sa Zvezdom zbog dugovanja. To su:

  1. Marko Perović (decembar 2012, Čainat)
  2. Miloš Dimitrijević (april 2013, Sidnej)
  3. Filip Janković (jul 2013, Parma)
  4. Aleksandar Pantić (jul 2013, Viljareal)
  5. Srđan Mijailović (jul 2013, Kajzerispor)
  6. Kadu (jul 2013, Šerif Tiraspol)
  7. Nikola Maksimović (jul 2013, Torino)
  8. Filip Mladenović (novembar 2013, BATE Borisov)
  9. Luka Milunović (jun 2014, bez kluba)
  10. Miloš Ninković (jun 2014, bez kluba).