I Panenka bi mu pozavidio: Najluđi penal ikada izveden (VIDEO)

Za “Panenku” svi znamo kao bezobrazni način za izvođenje penala laganim udarcem po sredini, nakon što se golman već zakoprcao odabravši stranu, a ime je dobio prema svom izvornom autoru Čehu Antoninu Panenki.

Takav je udarac danas poprilično uobičajen.

U pamćenju je, svakome ko ga je vidio, ostao i penal mladog Finca Jonasa Jokinena, koji je napravio salto nakon što je udario loptu, a veliki Johan Krojf svojevremeno je udarac s bijele tačke iskoristio za asistenciju.

Ukratko, kroz istoriju smo se nagledali inovacija i odvažnosti prilikom izvođenja najstrože kazne, samo što se u važnim trenucima, kad su u igri veliki ulozi, mnogi ne usuđuju da eksperimentišu.

Kao ovaj majstor, kojem ne znamo ni ime, ni nacionalnost, ni mjesto održavanja ni priliku u kojoj je prezentovao svoje umjeće. Ali definitivno je izveo najluđi penal koji smo ikada vidjeli. I to uspješno.

Sad čekamo da neko tvoj potez ponovi na pravoj utakmici. Sudija ga najvjerovatnije ne bi priznao iz istog razloga zbog kojeg se ne priznaju penali nakon zastajkivanja, ali bio bi spektakularan…

(100posto.hr)