HNS neće kazniti sam sebe jer im viču da su pederi

[dropcap]OSIJEK[/dropcap] Tačno kao što naslov ove crtice kaže, delegati utakmice reprezentacija Hrvatske i Malija u Osijeku nisu čuli niti na tribinama vidjeli nikakva iščašenja zbog kojih bi susret valjalo prekinuti.

Trend je to koji HNS, međutim, dosljedno primjenjuje u domaćem prvenstvu, kao mjeru instantnog preodgoja hrvatskih navijača u predvečerje SP-a u Brazilu.

Šta o Šukerovoj dosljednosti misle ti isti navijači jasno je s fotografije zabilježene na tribinama osječkog stadiona, ali nismo sigurni smijemo li je ovoj poplavi tolerancije i citirati u tekstu, piše Index.

Davor Šuker je svjestan da bi bilo jako loše čuti povike “Za dom spremni” na “Areni Corinthians” 12. juna pred milijardom ljudi, iako nije nimalo spretno objasniti narodu šta je u tim povicima zapravo loše. Međutim, sudeći prema osječkom scenariju, takvi bi se povici mogli čuti u Sao Paulu. Od nekih će to biti odraz gluposti i neznanja, a od drugih znak podrške Josipu Šimuniću, te revolt prema Šukerovom HNS-u.

Skandiralo se danas na Gradskom vrtu “Za dom spremni”, kao i u više navrata “HNS pederi, nogomet ste sjebali”.

Zbog tog stravičnog “homofobnog izljeva” i uvrede povjerenici i MUP prekidali su susrete Hajduka i Osijeka, te Lokomotive i Rijeke, dok najveći hrvatski derbi između Hajduka i Dinama u posljednjem kolu nije ni odigran do kraja.

Na sudijskom seminaru, naime, djelioci pravde su dobili jasne upute, ili naredbe, kako se ponašati na stadionu kad navijači nekoga vrijeđaju. Nakon prvog vrijeđanja “HNS pederi, nogomet ste sjebali” ide prva javna opomena gledaocima preko spikera. Ponovi li se vrijeđanje, gledaocima ide druga javna opomena, a nastavi li se vrijeđanje i dalje, sudija povlači ekipe s terena i u dogovoru s delegatom i policijom odlučuje hoće li se susret nastaviti.

Pravila su to koja HNS “dosljedno” provodi tri kola do kraja prvenstva. Uprkos salvi uvreda koje su Šuker, HNS, a očigledno i “pederi” popili u Osijeku, HNS je sam sebi progledao kroz prste. Ipak je ovo bio “praznik fudbala”, a što se derbija Dinama i Hajduka tiče… Tu nema nikakvih problema: kazne će se podmiriti u Šukerovu blagajnu.