Halilhodžićeva budućnost na klupi Alžira neizvjesna

[dropcap]PORTO ALEGRE[/dropcap] Alžir je prvi put igrao u drugoj fazi Svjetskog prvenstva, ali je sav ponos zbog toga ubrzo nestao pošto je poslije meča u centar pažnje došla neizvjesnost oko Halilhodžićevog ostanka na klupi tima iz sjeverne Afrike.

Njemačka je poslije produžetaka pobijedila sa 2:1. Navijači Alžira burno su pozdravili Halilhodžića i reprezentativce, ali bh. trener nije došao na obaveznu konferenciju za novinare te odbio da daje izjave dok je išao ka timskom autobusu.

Halilhodžić je još od kada je 2011. preuzeo tim imao loše odnose s dijelom medija u Alžiru i sa tamošnjim fudbalskim savezom. To se vidjelo i u Brazilu, kada je trener kritikovan zbog izbora tima i taktike.

“Preuzeo je brigu o timu, usmjerio nas je kako treba, svi igrači mu se zahvaljuju. Svi smo ga poljubili na kraju utakmice. Treba da bude nagrađen ako odluči da ipak ode”, rekao je Madžid Buguera, kapiten Alžira.

Alžir je stigao u Brazil sa mladim timom. Ekipa nikada u istoriji nije prošla prvu fazu, a nije postigla ni gol još od 1982. Ovi mladići, od kojih je mnogo njih rođeno u Francuskoj, ostavila je pozitivan utisak u prvoj utakmici, uprkos porazu od Belgije 2:1.

Tim je potom ostavio sjajan utisak u pobjedi nad Južnom Korejom 4:2, da bi u teškom remiju s Rusijom 1:1 uspio da izbori plasman u drugu fazu.

U osmini finala je propisno namučio Njemačku, ali je konačno pao u produžecima.