Halilhodžić protiv posta do meča s Njemačkom

[dropcap]PORTO ALEGRE[/dropcap] Za Alžirce smo već osvojili Svjetsko prvenstvo jer je ovo prvi put da se njihova zemlja plasirala u osminu finala, rekao je Vahid Halilhodžić, bh. stručnjak na klupi ove selekcije, koju danas od 22 časa očekuje borba za četvrtfinala protiv Njemačke.

Problem za bh. stručnjaka pred duel sa “elfom” predstavlja to što su fudbaleri Alžira tokom treninga u subotu upražnjavali ramazanski post, a još nisu donijeli odluku da li će postiti i danas. Adil Hadži, portparol reprezentacije, kazao je da Halilhodžić ne vrši nikakav pritisak na igrače, ali da se lično ne slaže sa postom tokom treninga i utakmica.

Islam Sulejmani, napadač Alžira, rekao je da će utakmica osmine finala biti drugačija od ranijih i s aspekta taktike i psihičkog pristupa igri, pišu Nezavisne novine.

A da li će igrači postiti tokom meča sa Njemačkom nije mogao da kaže ni Đamel Mesbah, reprezentativac “pustinjskih lisica”.

“Moramo to da raspravimo među sobom. Jasno je da je naša religija veoma bitna cijelom timu, pa ćemo o tome da pričamo, da vidimo kako ćemo dalje”, rekao je Mesbah.

Reprezentacija Alžira je prvi put izborila plasman u osminu finala Mundijala, a do sada su igrali na svjetskim prvenstvima 1982, 1986. i 2010.

“Alžir je pobijedio Njemačku 1982. i zašto ne bi ponovo? Izgubimo li, čestitaćemo im jer će biti bolji, a ako dobijemo – Alžir će se još više cijeniti”, kazao je Halilhodžić.

U drugom meču dana plasman u osminu finala tražiće Francuska i Nigerija (18 časova). “Trikolori” su bili prvi u Grupi E ispred Švajcarske, Ekvadora i Hondurasa i ostavili su odličan utisak. Veliki su favorit u duelu s Afrikancima koji su grupnu fazu završili na drugom mjestu iza Argentine, a ispred reprezentacija BiH i Irana.