Hajduku dvije utakmice bez publike i 80.000 kuna kazne

Disciplinski sudija Prve hrvatske fudbalske lige Saša Pavličić Bekić kaznio je Hajduk s dvije domaće utakmice bez publike i 80.000 kuna (oko 21.000 maraka) novčane kazne.

Hajduk će pred praznim tribinama igrati utakmice protiv Slaven Belupa i Cibalije.

Iako je na raspolaganju imao i žešće kazne, Pavličić Bekić nije želio dodatno da podgrije tenzije u ionako uzavrelom hrvatskom fudbalu, a uzeo je u obzir i činjenicu da incident nije prouzrkovao teže posljedice, piše “vecernji.hr”.

Najveći prekršaj kluba je propust u organizaciji meča zbog kojeg je u nadoknadi vremena na teren ušao 22-godišnji huligan, vatrogascima uzeo metalni štap za hvatanje užarenih baklji te njime mahao i prijetio glavnom arbitru.

Njega policija tereti za četiri prekršaja: ulazak u prostor koji nije bio predviđen za gledaoce, maskiranje, uzimanje opasnog predmeta te remećenje javnog reda i mira.

Takođe, iako je policija pronašla i zaplijenila čak 130 pirotehničkih naprava prije utakmice, svejedno ih je još stotinjak uneseno i zapaljeno.

Hajduk se pred HNS-om branio činjenicom da je bilo angažovano 350 redara i 200 policajaca (na više od 15.000 gledalaca), da je uskakanje huligana u teren propust obezbjeđenja, a njegova višeminutna šetnja terenom propust policije.

Zbog rasističkog skandiranja prema igraču Hajduka Hamzi Beriju od Armade, Rijeka će platiti 15.000 kuna (oko 4.000 maraka) kazne.

(Vecernji.hr)