Grad u kojem je teško kupiti bh. dres

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Ako je suditi po atmosferi koja je u Banjaluci vladala u danima pred početak Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu, onda u ovom gradu ne vrijedi izreka da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu.

U cijelom gradu na Vrbasu teško da se može naći poneka naznaka da počinje najveće svjetsko takmičenje u fudbalu, a još manje da se reprezentacija BiH našla među najboljim reprezentacijama svijeta u Brazilu, piše agencija Anadolija.

U gradu se teško može kupiti i bh. dres u kojem će 15. juna na teren u utakmici s reprezentacijom Argentine istrčati “zmajevi”, a takođe ni navijačima namijenjene zastave BiH.

Ni brojni vlasnici ugostiteljskih objekata s kojima smo razgovarali nisu ništa posebno pripremili kako bi u danima Svjetskog prvenstva, koje je počelo sinoć, privukli veći broj gostiju.

Tek mali broj kafića u ljetnim baštama postavio je, uglavnom, manje plazma televizore, uz obrazloženje da im se ne isplati ulagati kad ne očekuju veći promet nego inače.

Na pitanje hoće li pratiti Svjetsko prvenstvo, Banjalučani uglavnom odgovaraju kako će gledati tek pojedine utakmice.

BiH ima dobru reprezentaciju

Još manji broj je onih koji, bar javno, kažu da su ponosni što je reprezentacija njihove države izborila odlazak u Brazil i da će navijati na “zmajeve”.

Među njima je grupa tek završenih srednjoškolaca koji će narednih dana zajedno gledati SP.

“Naravno, navijamo za BiH, imamo dobru reprezentaciju i očekujemo da idemo dalje. Sušić je sjajan trener, a Džeko car”, poruka je tih mladića.

Nažalost, bilo je ružnih poruka, poput onih da jedino žele “što lošiji plasman i BiH i Hrvatske”, ali zato ima i onih koji drugačije gledaju na sve. Naprimjer, “Mrvica” je jedini gradski restoran u kojem su se “zmajevi” bodrili i tokom kvalifikacija za odlazak u Brazil.

Mustafa Jusufović i Nijaz Cerić, koji su u rodni grad stigli iz Danske, odnosno Švedske, pridružiće se stalnim gostima u zajedničkom gledanju utakmica.

“Prava fešta će biti kada naši zaigraju s Argentinom”, kazao je Cerić.

Krivi politika i mediji

Banjalučki novinar Dragan Maksimović, u izjavi za Anadolu Agency, ističe da su i politika i mediji odgovorni što se u Banjaluci ne osjeća ni dašak afmosfere pred početak Mundijala.

Pojašnjava da se prema bh. reprezentaciji ili stvarala odioznost ili su se njeni uspjesi ignorisali, pa tako i kod građana nema ni trunke očekivanog patriotizma.

“Postalo je nekako normalo javno reći da ih naša reprezentacija ne interesuje, ali mislim da je, ipak, znatan broj onih koji će za BiH navijati”, rekao je Maksimović.