FSS: Diskvalifikacija Crvene zvezde veliki udarac za srpski fudbal

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Fudbalski savez Srbije (FSS) smatra da eliminacija Crvene zvezde sa evropske scene naredne sezone predstavljala veliki udarac za srpski fudbal.

Nacionalni savez je danas uputio apel svim fudbalskim instancama da pomognu Crvenoj zvezdi u žalbenom postupku pred nezavisnim Arbitražnim sudom u Lozani.

“FSS je zatečen i pogođen informacijom da šampion Srbije i naš najtrofejniji klub verovatno neće sledeće sezone imati pravo igranja u kvalifikacijama za Ligu šampiona zbog kršenja finansijskog fer-pleja. Bez namere da komentarišemo stavove prvostepenog organa UEFA koji su uticali na donošenje ovakve odluke, u postupku koji je trajao skoro godinu dana, želimo da izrazimo veliko žaljenje što milioni pristalica Crvene zvezde verovatno neće biti u prilici da vide svoj klub na toliko željenoj i očekivanoj sceni”, navodi se u saopštenju FSS.

Ujedno, FSS je izrazio iznenađenje činjenicom da je najavljeno pokretanje mogućeg disciplinskog postupka i protiv nacionalnog saveza zbog izdavanja licence Crvenoj zvezdi za učešće u evropskim takmičenjima.

“Uzimajući u obzir činjenicu da se nalazimo pod uslovnom kaznom zbog slične situacije iz prošlosti, teško stanje u kojem se Crvena zvezda nalazila godinama unazad uticalo je na izdavanje licence za igranje u Evropi na granici prihvatljivih uslova. Nikada nismo želeli da na bilo koji način budemo smetnja učešća Crvene zvezde na najvišoj sceni, svesni činejnice da je najbolji i najbrži put oporavka kluba učestvovanje u Evropi”, zaključuje se u saopštenju FSS.

UEFA je danas diskvalifikovala Crvenu zvezdu iz takmičenja u Ligi šampiona u sezoni 2014/15. zbog kršenja pravlinika o finansijskom fer pleju.