Crvena zvezda dotakla dno

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Vijest da je Evropska fudbalska unija (UEFA) suspendovala Crvenu zvezdu iz evropskih takmičenja izazvala je veliki odjek medija u regionu, ali i širom Evrope.

Engleski BBC i CNN navode da Crvena zvezda pati što neće igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kao i da gradski rival Partizan čeka dozvolu da zauzme to mjesto. Uz to, pišu da će i Fudbalski savez Srbije ispaštati zbog davanja garancija crveno-bijelima.

Španska “Marka” prenosi da je Zvezdi uskraćen pokušaj da se plasira u Ligu šampiona, iako je osvojila prvu titulu poslije 2007.

“Nekadašnji šampion Evrope dotakao je dno zbog neplaćenih računa. Fudbaleri Nejc Pečnik i Nikola Mijailović izdvajali su sopstveni novac za klupsku hranu, a crveno-bijeli duguju oko 50 miliona evra, što je velika cifra za ovdašnje uslove”, navodi se, između ostalog, u tekstu Eurosporta.

Isti sajt prenosi izjavu potpredsjednika Ivice Tončeva da UEFA nije imala razumijevanje za aktuelno rukovdstvo.

Vijest da je Zvezda ostala bez licence za učešće u evropskim takmičenjima ostavila je trag i u regionu. Hrvatski portal Indeks piše da je UEFA zabranila Crvenoj zvezdi izlazak u Evropu, iako je “skinula” Partizan sa vrha srpskog fudbala, dok Večernji list navodi da je Zvezda rigorozno sankcionisana i da se takve kazne dodjeljuju samo manjim klubovima.

“UEFA je bila nemilosrdna”, prenosi bosanski sajt Sport, dok podgoričke Vijesti ističu da su crveno-bijeli kažnjeni poslije dugotrajne procedure, iako su im rokovi puno puta pomjerani.

UEFA je juče diskvalifikovala Crvenu zvezdu iz takmičenja u Ligi šampiona u sezoni 2014/15. zbog kršenja pravlinika o finansijskom fer pleju. Prvak Srbije ima rok od 10 dana da se žali Međunarodnom sudu za arbitražu u sportu (CAS).