Borac slavi 88. rođendan

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Fudbalski klub Borac osnovan je na današnji dan prije 88 godina u kafani “Putnik”, koja je dvadesetih godina prošlog vijeka bila omiljeno sastajalište Banjalučana i nalazila se na uglu tadašnje Martićeve ulice (sadašnji ugao Srpske i Veselina Masleše).

Ideja o osnivanju kluba rodila se ranije, vjerovatno 1925. godine. Tada je Banjaluka već imala nekoliko malih fudbalskih klubova, đačkih, studentskih i radničkih, koji su nastajali i nestajali, a sve njih je predvodio veoma popularni i već afirmisani u cijeloj Vrbaskoj banovini Fudbalski klub Krajišnik, koji su finansirali industrijalci, bogati trgovci, a vodili viđeni ljudi iz javnog i političkog života grada.

Sa druge strane, grupa mladih trgovačkih pomoćnika željela je svoj klub. Uz fudbal kao igru i omiljenu razonodu na banjalučkim livadama, rijetke trenutke slobodnog vremena provodili su u kafani “Putnik”. Tu je rođena ideja da se osnuje Fudbalski klub Borac.

Tim dogovorima prisustvovali su Mile i Brane Stefanović, Nikola i Mile Pucar, Branko i Božidar Ilić, Rudi Hiter, Mustafa Softić, Zdravko Šerbl, Savo Novaković, Žarko Vranješević, Emil Zrelec…

Mnogi savremenici tih događanja su tvrdili da je, u neku ruku, Veselin Masleša dao ime klubu.

“Ako se borite i ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava zašto da vam se klub ne zove Borac”, rekao je Masleša.

Poslije toga uslijedile su uobičajene formalnosti. Inicijatori su se obratili tadašnjim vlastima sa zahtjevom da osnuju klub. Prepiska je trajala gotovo godinu, sve do 4. jula 1926, kada je održana glavna godišnja skupština.

Za prvog predsjednika Borca izabran je Rudi Hiter.

Svoj prvi veliki uspjeh Borac je postigao na sletskom takmičenju u Sarajevu 1928. i taj trofej i danas se čuva u klupskim prostorijama.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata klub nije postojao, a njegov rad obnovljen je 22. juna 1945.

Borac se od 1950. takmičio u saveznim ligama Jugoslavije, a u Prvoj je bio u sezoni 1961/62, 1970/71, od 1972. do 1980. i od 1989. do 1992. Od 1995. godine igrao je u Prvoj ligi Republike Srpske, a od 2003. godine u Premijer ligi BiH.

Pobjednik je Kupa Jugoslavije (Kup Maršala Tita) 1988. i finalista ovog takmičenja 1975, a 1992. je osvojio Srednjoevropski kup (Mitropa kup). Najbolji plasman u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije ostvario u sezoni 1990/91, kada je bio četvrti.

Tri puta je bio prvak Republike Srpske i pet puta osvajač Kupa, šampion BiH u sezoni 2010/11. i osvajača Kupa BiH 2009/10, piše Glas Srpske.