Arevaljo Rios, od zidara do reprezentativca

[dropcap]MONTEVIDEO[/dropcap] Životna priča fudbalskog reprezentativca Urugvaja Egidio Arevalja Riosa vjerovatno je najzanimljivija od svih učesnika predstojećeg Mundijala u Brazilu.

Rios je možda i najkontroverzniji igrač koji će igrati u zemlji sambe i kafe. Beskompromisni borac na sredini terena imao je težak put do reprezentativnog dresa. Nije nastupao ni za jedan veliki evropski ili svjetski klub, ali je svojim igrama zadobio povjerenje selektora Oskara Tabareza, koji ga već na drugi Mundijal zaredom poziva u nacionalni tim.

Rios je počeo u nižim ligama Urugvaja. Mala zarada u fudbalu ga je prisilila da traži dodatne poslove. S ocem je neko vrijeme radio kao zidar. Takođe, bavio se i molerajem, a majka je insistirala da izuči zanat stolara.

Nakon debija u prvom timu Pajsandu Bela Vista 1999, prvim platama pokrio je porodične dugove, a nastupima u prvoj urugvajskoj ligi ubrzo je privukao pažnju i većih klubova u državi.

Daleko od talenta i globalne slave svojih poznatijih saigrača kakvi su Dijego Forlan, Karlos Suarez i Edinson Kavani, Rios se probijao tradicionalnim urugvajskim fudbalskim vrlinama, velikom borbom, trkom i beskompromisnim startovima na sredini terena. Pored njega nijedan igrač se neće naigrati.

Iako ima više od 50 nastupa za reprezentaciju, rijetko koji bi se ljubitelj fudbala u Evropi sjetio ovog igrača. Ne primjećuje se puno na terenu, ali je svakako bita šaraf u mehanizmu Urugvaja koji se zajedno sa njim u reprezentaciji 2010. u Južnoj Africi bio četvrti, dok je 2011. osvojio Kopa Ameriku.

Lična karta

Arevaljo Rios je rođen 1. januara 1982. godine u Paisandu.

Za lokalni tim je igrao od 1999. do 2001. Zatim prelazi u Bela Vistu, pa u slavni urugvajski klub Penjarol. Nastupio je i za nekoliko meksičkih klubova. Igrao je malo i u Evropi i to za Palermo. Bio je učesnik svega 27 utakmica, pa se ponovo vratio na američki kontinent.

Trenutno je igrač UANL-a iz Meksika.